Ελλάδα

Υπόθεση Novartis: Τα αληθινά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων – Τι ακολουθεί

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, καθώς μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, δύο από τους μέχρι πρότινος προστατευόμενους μάρτυρες δεν έχουν πλέον καμία προστασία από τους ανθρώπους που κατονόμασαν ως εμπλεκόμενους.

Έτσι, μετά την άρση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων με απόφαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, η υπόθεση Novartis έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των περίφημων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Το έγγραφο που απευθύνεται στην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ ένα χρόνο αργότερα προστατευόμενος μάρτυρας έγινε και Φ. Δεστεμπασίδης.

Χαρακτηριστικά το έγγραφο αναφέρει:

Σε συνέχεια της με αρ 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη … και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…”.

Προχωρούν οι διώξεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open, «σε βάρος των δυο προσώπων υπήρχαν διώξεις που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν και να ασκηθούν γιατί τα δυο αυτά πρόσωπα ήταν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Είχαν κινηθεί σε βάρος τους όσοι το όνομά τους είχε αναφερθεί στην υπόθεση όμως επειδή ήταν προστατευόμενοι δεν μπορούσαν να προχωρήσει καμία δίωξη. Από σήμερα οι κουκούλες δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει η προστασία αυτή, και τα ονόματά τους υπάρχουν στο έγγραφο με τις διώξεις τους και έτσι από αύριο το πρωί θα κινηθεί το έγγραφο με τα πραγματικά τους στοιχεία και έτσι θα προχωρήσουν κανονικά οι διώξεις σε βάρος τους.

Ο νέος ποινικός κώδικας δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα να ελέγχει αν κάποια άτομα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο Οικονομικός εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι στο πρόγραμμα και τους έβγαλε τις κουκούλες. Αύριο θα διακινηθεί το έγγραφο όπου θα δούμε τα πραγματικά τους ονόματα». Παράλληλα, όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου: «Από τη στιγμή που σε βάρος τους υπάρχουν διώξεις θα κληθούν στη Δικαιοσύνη να μιλήσουν και να πουν ποιος τους είπε να πουν όλα αυτά που υποστήριξαν για διάφορα πολιτικά πρόσωπα».

Γιατί βγήκε η «κουκούλα»

Μετά από συνεχείς αιτήσεις ενδιαφερόμενων προσώπων ήρθε η κρίση περί ανατροπής των μέχρι τώρα δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των πολιτικών προσώπων που είχαν κατονομαστεί ως αποδέκτες δώρων είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος. Η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί ως προς τα πολιτικά πρόσωπα καθώς, σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, σε βάρος των κατονομαζόμενων δεν έχουν εντοπιστεί ποινικές ευθύνες.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταθέσει αίτηση με την οποία ζητούσε τον αποχαρακτηρισμό τους, ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση της έγκλησής του εναντίον τους, για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση

Για απόφαση – σταθμό της Δικαιοσύνης που «βγάζει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας Novartis» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακης σε γραπτή του δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε τα εξής:

«Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι: «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους». Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis.

Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει».

Σαμαράς: Θα φανερωθούν οι πρωταγωνιστές της αθλιότητας

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κaι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα -και για όλους!»

Γεωργιάδης: «Τερατώδη ψεύδη»

Σε ανάρτησή του στα social media, o Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ημέρα δικαίωσης», όσον αφορά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη».

«Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Λοβέρδος: «Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας»

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αρμόδιας εισαγγελίας, για την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη», ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του, μέσω μία ανάρτησης στα social media.

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας», έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο προφίλ του στο Χ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 20:32:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button