Κόσμος

Ο Πούτιν τρολάρει τον Γκουτέρες για το Ουκρανικό: Στις «οικογένειες» υπάρχουν συχνά «καβγάδες»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, στο Καζάν, ενώπιον του οικοδεσπότη της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που επικρίθηκε από το Κίεβο και την Εσθονία για αυτή την επίσκεψή του στη Ρωσία, είπε, απευθυνόμενος στους αρχηγούς και εκπροσώπους 55 κρατών, ότι «χρειαζόμαστε ειρήνη σε όλους τους τομείς».

«Χρειαζόμαστε ειρήνη στην Ουκρανία. Μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης», είπε, ενώ ο Πούτιν παρέμενε ανέκφραστος.

«Ο γενικός γραμματέας είπε ότι πρέπει όλοι να ζούμε σαν μια μεγάλη οικογένεια, δυστυχώς, στις οικογένειες υπάρχουν συχνά καβγάδες, σκάνδαλα, διαφορές περί περιουσίας και ορισμένες φορές υπάρχουν ακόμη και μάχες», απάντησε ειρωνικά ο ρώσος πρόεδρος, εξισώνοντας 2,5 χρόνια αίματος και καταστροφής στην Ουκρανία με ενδοοικογενειακό… καβγά.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της κλιμάκωσης ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αλλά και στο Σουδάν.

«Χρειαζόμαστε ειρήνη στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», καθώς και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε.

«Πρέπει να κάνουμε μη αναστρέψιμη πρόοδο για να τερματίσουμε την “κατοχή” και να δημιουργήσουμε μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο ΓΓ ζήτησε επίσης «την άμεση παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο».

Πριν το ταξίδι του Γκουτέρες στο Καζάν, το Κίεβο σχολίασε ότι ήταν μια «κακή επιλογή», ενώ ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκους Τσάκνα, είπε ότι η επίσκεψη αυτή συνιστά μια «σαφή νίκη της προπαγάνδας του καθεστώτος του Πούτιν».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 16:23:00

Back to top button