Οικονομία

Κινητοποίηση ΕΤΕπ για σπίτια με ενοίκια 300 ευρώ το μήνα

Γενναίες χρηματοδοτήσεις που κατά μέσο όρο φτάνουν το χρόνο τα 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δίνοντας προτεραιότητα στην  φθηνότερη ενέργεια και την προσιτή στέγαση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γ. Τσακίρης μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι τον Φεβρουάριο του 2025, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα έχει ωριμάσει τον σχεδιασμό της για να αλλάξει το τοπίο της στέγασης στην Ελλάδα, με προσιτά ενοίκια που θα κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ. Στρατηγικός στόχος είναι η πτώση των ενοικίων μέσω αύξησης της προσφοράς κατοικιών. 

Ο κ. Τσακίρης έθεσε τις πέντε προτεραιότητες που αφορούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και εκτός από την ενέργεια και την προσιτή στέγαση  είναι η  άμυνα, η αγροτική οικονομία – κλιματική αλλαγή και η τεχνολογία. 

Μάλιστα  προανήγγειλε τη χρηματοδότηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά και σημαντικές υποδομές στον τομέα της ενέργειας, με συνολική χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα που θα υπογραφούν είναι αυτό της αποθήκευσης ενέργειας, αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Φθηνή Ενέργεια: Ο πυρήνας της στρατηγικής

Κεντρικό ζητούμενο της ΕΤΕπ είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η τράπεζα επενδύει ενεργά στον ενεργειακό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές ένα πιο προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. 

Με σημαντικές χρηματοδοτήσεις, όπως τα 200 εκατομμύρια ευρώ στη Metlen και τα 30 εκατομμύρια ευρώ σε πράσινα ομόλογα, η ΕΤΕπ δείχνει τη δέσμευσή της να στηρίξει έργα που θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση και την αποθήκευση ενέργειας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές στοχεύουν όχι μόνο στη βελτίωση του ενεργειακού δικτύου, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Προσιτή Στέγαση: Μια βασική ανάγκη

Σημαντική προτεραιότητα της ΕΤΕπ είναι η στήριξη της πολιτικής συνοχής, ειδικότερα μέσω της ανάπτυξης προσιτής στέγασης. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι στις αρχές του  2025 θα παρουσιαστούν σχέδια για τη στήριξη κατοικιών «που θα μπορούν να αντέξουν οι μισθοί των Ελλήνων».

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή νέων κατοικιών, με στόχο τη μείωση των ενοικίων. «Εννοούμε κατοικίες που οι μισθοί των Ελλήνων μπορούν να αντέξουν», τόνισε ο κ. Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι η στόχευση είναι να μειωθούν τα ενοίκια σε επίπεδα που να επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια.

Αγροτική Οικονομία και Κλιματική Αλλαγή

Η αγροτική οικονομία αποτελεί μια άλλη βασική προτεραιότητα. Η ΕΤΕπ σχεδιάζει χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών που θα συνδυάσουν την αγροτική παραγωγή με την προστασία από φυσικές καταστροφές. Η ανάγκη για ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, με έργα που εστιάζουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες.

Αμυντική βιομηχανία 

Ο κ. Τσακίρης έθεσε ως βασική προτεραιότητα και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, με τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις να καθιστούν αναγκαία τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. 

Ήδη, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, έχει γίνει η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα και έχουν ενημερωθεί για τη νέα και πολύ πιο ευέλικτη πολιτική της Τράπεζας σε αυτό το πεδίο.

«Μια καινούρια προτεραιότητα που εντάξαμε στην στρατηγική είναι η άμυνα. Όταν λέμε άμυνα, δεν εννοούμε οπλικά συστήματα. Σφαίρες και όπλα δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, αλλά μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε drones, ραντάρ, περιπολικά σκάφη λιμενικού, διπλές υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεχνολογία και Καινοτομία

Η τεχνολογία είναι κρίσιμη για τη στρατηγική της ΕΤΕπ. Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, η τράπεζα προγραμματίζει να υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα κεφαλαίων για καινοτόμες επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη.

Το European Tech Champs Initiative, με αρχικό κεφάλαιο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη στήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Αναφέροντας το νέο πρόγραμμα Equifund II τόνισε ότι αυτό το εγχείρημα στοχεύει στη δημιουργία επενδυτικών funds στον τομέα των ανθρώπινων επιστημών, με διαθέσιμα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ και 16 ενδιαφερόμενα σχήματα που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σημαντική χαρακτήρισε και την ενοποίηση της κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας κεφαλαίων για καινοτόμες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν στην Ευρώπη. Το νέο exit fund, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, θα προσφέρει φθηνή χρηματοδότηση για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τέλος η  ΕΤΕπ αναγνωρίζει την ανάγκη για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης πέρα από τα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια. 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 08:54:00

Back to top button