Auto

ΒΟΑΚ: Πόσο κοστίζει το μεγαλύτερο οδικό έργο της χώρας;

Στα 2,6 δισ. ευρώ έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα το κόστος για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, που αφορά και στα τρία του τμήματα από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό project του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την εποχή κατασκευής των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα μεγάλα έργα της Κρήτης, τα τρία τμήματα διαμορφώνονται κοστολογικά ως ακολούθως:

1. Χανιά – Ηράκλειο (Χερσόνησος) Π/Υ 2,057 δισ. ευρώ (Παραχώρηση)

2. Χερσόνησος – Νεάπολη Π/Υ 350 εκατ. ευρώ (ΣΔΙΤ)

3. Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος Π/Υ 190 εκατ. ευρώ (Δημόσιο Έργο).

Στο βασικό τμήμα Χανιά-Ηράκλειο συμπεριλαμβάνεται και η προαίρεση για τον άξονα Χανιά-Κίσσαμος μήκους 30,8 χιλιομέτρων, έχουν ολοκληρωθεί όπως αναφέρεται, και οι απαραίτητες μελέτες. Το υπουργείο μάλιστα συνέταξε φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του τμήματος στις 7 Αυγούστου 2024 για να πάρει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.



Το έργο στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη, μήκους 22,4 χιλιομέτρων, έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2023 και υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος συμβασιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Εκτελείται ως δημόσιο έργο με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 07:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button