Κόσμος

Μακελειό στην καρδιά της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας με 6 νεκρούς και 14 τραυματίες – Πως έδρασαν οι τρομοκράτες

Έξι νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας στην Τουρκία (TUSAS) το μεσημέρι της Τετάρτης (23/10/2024).

Νεκροί είναι και οι δύο από τους τρεις δράστες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Τουρκία ενώ όπως έγραψε στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια «σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAS στην Άγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση».

Πρώτα ακούστηκε έκρηξη στην πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που βρίσκεται στο προάστιο Καχραμάνκαζάν της Άγκυρας. Στη συνέχεια, ακούστηκαν πυροβολισμοί και δόθηκε εντολή στο προσωπικό να κατευθυνθεί στα καταφύγια, για λόγους ασφαλείας.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει: «Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των τρομοκρατών συνεχίζονται. Μόλις προσδιοριστεί η ταυτότητά τους, θα γνωστοποιήσουμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι».

Να σημειωθεί πως η κρατική εταιρεία TUSAS αποτελεί την «καρδιά» της αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Εκεί παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet.

Επίσης βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης (23/10/2024) όταν η τρομοκρατική ομάδα έφτασε σε μια είσοδο του κτιρίου μέσα σε ένα ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ένας άνδρας και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος φαίνεται να ανοίγει πυρ, ενώ ακούστηκε έκρηξη στην είσοδο.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν υπήρξε κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας ή αν κάποιος εκ των δραστών πυροδότησε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

Reuters

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιέχουν εκρηκτικά, ενώ κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει την είσοδο των δυο τρομοκρατών, ενώ το πρόσωπο του άνδρα φαίνεται καθαρά.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν επιχείρηση απεγκλωβισμού του κόσμου και καταστολής της τρομοκρατικής επίθεσης και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

REUTERS/Stringer

Ερντογάν: Τα βρώμικα χέρια που απλώνουν χέρι στην Τουρκία θα σπάσουν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτησή του αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση και τόνισε μεταξύ άλλωνπως «οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της «Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας.

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και πολυδιάσταση.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».

 

 

To άρθρο Μακελειό στην καρδιά της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας με 6 νεκρούς και 14 τραυματίες – Πως έδρασαν οι τρομοκράτες δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 20:14:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button