Κόσμος

Φιλιππίνες: 14 νεκροί από την καταιγίδα «Trami»

Τουλάχιστον 32.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, που σάρωσε η καταιγίδα Trami, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 14 ανθρώπων και προσεγγίζει το Λουσόν, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η καταιγίδα μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια  και είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από το νερό ολόκληρα χωριά και αυτοκίνητα να παρασυρθούν από ορμητικούς χείμαρρους λάσπης στην περιοχή Καμαρίνες Σουρ.

Στην περιοχή Μπικόλ, σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα, οι σαρωτικές πλημμύρες δυσκόλεψαν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους, οι διασώστες διέσχισαν δρόμους με το ύψος του νερού να φθάνει πολλές φορές έως το στήθος τους.

«Στείλαμε ομάδες διάσωσης της αστυνομίας, όμως δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας των μεγάλων πλημμυρών και της ορμής του νερού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίσα Καλουμπακίμπ, μια εκπρόσωπος Τύπου της περιφερειακής αστυνομίας.

Έντεκα άνθρωποι πνίγηκαν στις πλημμύρες που σάρωσαν την πόλη Νάγκα, στο Μπικόλ, δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Έργουιν Ρεμπέλιον.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα πνίγηκε στην επαρχία Κεζόν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ενώ ένα μικρό παιδί σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ένα κανάλι που είχε υπερχειλίσει, είπε η αστυνομία.

Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε από την πτώση ενός κλαδιού δέντρου, ανέφερε το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας της Μανίλας.

Στις 20.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) το μάτι του Trami βρισκόταν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της επαρχίας Ιζαμπέλα, στην περιφέρεια Λουσόν, με τους ανέμους να φθάνουν στη μέγιστη ταχύτητα των 95 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Περισσότερα από 500 χιλιοστά βροχής έχουν ήδη πέσει στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο,  που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε ένα μήνα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 20:14:00

Back to top button