Οικονομία

Νορβηγικό επενδυτικό fund προειδοποιεί: «Ώρα να είμαστε λίγο προσεκτικοί»

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, η Norges Bank Investment Management (NBIM), δήλωσε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι της χρηματιστηριακής αγοράς κλίνουν προς τα κάτω.

Η NBIM, η οποία διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διορατικότητα όσον αφορά τις ανησυχίες για το μέλλον, ακόμη και αν εμμένει στη θέση της να μην προβαίνει σε μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων σε βραχυπρόθεσμη βάση.

«[Ξεκινήσαμε] με 70% σε μετοχές και 30% σε ομόλογα, και συνήθως εκεί θα μας βρείτε σε οποιαδήποτε κατάσταση της αγοράς. Τώρα, με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να είστε ρεαλιστές», δήλωσε την Τρίτη ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της NBIM, στην εκπομπή Silvia Amaro του CNBC.

Ο Grande της NBIM ανέφερε ανησυχίες, όπως το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, την προσπάθεια της Κίνας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και την αφήγηση της «στάσιμης ανάπτυξης» στην Ευρώπη.

«Έτσι, είναι μια περίοδος που πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και νομίζω ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότερο καθοδικοί στις αγορές μετοχών παρά ανοδικοί», δήλωσε ο Grande.

Η προειδοποίηση της NBIM για το χρηματιστήριο έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας για απόδοση 4,4% το τρίτο τρίμηνο και κέρδη 835 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (76,1 δισ. δολαρίων).

Τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν οριακά χαμηλότερα από έναν δείκτη αναφοράς με τον οποίο μετράται το ταμείο, ενισχύθηκαν από τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς λόγω της πτώσης των επιτοκίων.

Αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ενώ η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού έχει «σχεδόν κερδηθεί», οι καθοδικοί κίνδυνοι «αυξάνονται και κυριαρχούν πλέον στις προοπτικές».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 17:02:00

Back to top button