Κόσμος

Χρήμα και νότες στη Χάρις από Γκέιτς, Eminem και Σπρίνγκστιν

Πασίγνωστους τραγουδιστές των ΗΠΑ έχει η Χάρις στο πλευρό της, κάτι που θεωρείται από τη Repubblica μέγα προσόν όσον αφορά το δελεασμό των λαϊκών στρωμάτων, ιδίως της υποκατηγορίας των λευκών και μισθοσυντήρητων ψηφοφόρων. Διότι τόσο ο ράπερ Eminem όσο και ο Μπους Σπρίνγκστιν είναι «λευκά αγόρια» (μιας κάποιας ηλικίας, βέβαια) και επιπροσθέτως έχουν καλλιεργήσει την εικόνα των «εργατόπαιδων». Αυτά τα άτομα παλεύουν τώρα δίπλα στους επιφανείς πολιτικούς των Δημοκρατικών που κάνουν περιοδείες υπέρ της Χάρις στις λεγόμενες Πολιτείες swing (Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα, Λιζ Τσένι, κ.λπ.) στοχεύοντας στη νίκη της υποψηφίας του κόμματος.

Αν, όμως, τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά και «ο Τραμπ επιχειρήσει να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα κηρύσσοντας τη νίκη του προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων», όπως επί λέξει έγραψε σε άλλο ρεπορτάζ του το ιταλικό μέσο, τότε ρόλο υπέρ της Χάρις θα αναλάβει ο Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Οχι ότι θα κάνει κάτι προσωπικά ο ίδιος. Θα μιλήσουν, όμως, τα λεφτά του. Ηδη o Κροίσος της τεχνολογίας προσέφερε 50 εκατ. δολάρια σε ΜΚΟ που υποστηρίζει την Καμάλα Χάρις. Τα λεφτά του θα χρειαστούν στη Χάρις ακόμη και όταν κλείσουν οι κάλπες, για να παρακολουθήσει «την εκλογική βραδιά και τις κατοπινές ημέρες» όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της φοβούμενη νέα «6η Ιανουαρίου» από τους τραμπικούς και από τον Τραμπ τον ίδιο.

Οι τραγουδιστές…

Σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν εμφανίστηκε ο Eminem. Οι Ιταλοί περιέγραψαν ως εξής την παρουσία του εκεί: «Μπήκε με τα χέρια στις τσέπες, με το καπέλο του κατεβασμένο χαμηλά και υπό τους ήχους του τραγουδιού “Not fear” [“Οχι φόβος”]. Δεν τραγούδησε “ζωντανά”, αλλά μίλησε στο ενθουσιώδες κοινό. “Είμαι εδώ για δύο σημαντικούς λόγους. Το Ντιτρόιτ και το Μίσιγκαν σημαίνουν πολλά για εμένα. Καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει επάνω μας, έτσι ενθαρρύνω όλους να πάνε και να ψηφίσουν. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Νομίζω ότι η αντιπρόεδρος Χάρις υποστηρίζει το μέλλον αυτής της χώρας, όπου αυτές οι ελευθερίες και πολλές άλλες θα προστατεύονται. Και εδώ, για να σας πει πολλά περισσότερα για αυτό, είναι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Να τος!”»

Δημόσιο σφιχταγκάλιασμα Eminem και Μπαράκ Ομπάμα (δεν διακρίνεται το πρόσωπό του)  στο Ντιτρόιτ, στις 22 Οκτωβρίου (REUTERS/Emily Elconin)

Ακολούθησε η περιγραφή της εισόδου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη σκηνή: «Το κοινό πέρασε από το ένα χειροκρότημα στο άλλο. Ο Ομπάμα μπήκε με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του, υπό τους ήχους ενός άλλου τραγουδιού του Eminem, του “Lose yourself” [‘‘Χάσε/χάστε τον εαυτό σου/σας’’].

Ο Ομπάμα, κοροϊδεύοντας τον Τραμπ, είπε στους υποστηρικτές του κόμματός του ότι πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που ο παππούς τους συμπεριφερθεί όπως ο Τραμπ. Στο Ντιτρόιτ ο πρώην πρόεδρος είπε ότι καταλαβαίνει μεν όσους θέλουν να ταρακουνήσουν τα πράγματα, όμως δεν καταλαβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα το κάνει με τρόπο που θα είναι καλό για τον κόσμο».

Για να γίνουν κατανοητά όλα αυτά που ελέχθησαν σχετικά με το Ντιτρόιτ της Πολιτείας Μίσιγκαν, άλλοτε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, ιδίως στην παραγωγή οχημάτων, και νυν παρηκμασμένη περιοχή, οι Ιταλοί έγραψαν τι είπε προ ημερών ο Τραμπ. «Το Ντιτρόιτ το στόχευσε ο Τραμπ. Είπε ότι αν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τον Λευκό Οίκο, η χώρα θα καταντήσει σαν… Και αμέσως ρώτησε το κοινό του: ‘‘Θέλετε να μάθετε την αλήθεια; Θα καταντήσει σαν το Ντιτρόιτ. Η χώρα μας θα καταλήξει να είναι σαν το Ντιτρόιτ, αν η Χάρις γίνει πρόεδρός μας’’». Και το κεφάλαιο «Οι νότες της Κάμαλα» έκλεισε με την πληροφορία ότι ο Μπρους Σπρίνγκστιν θα τραγουδήσει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, παρουσία του Ομπάμα.

…και το χρήμα

Η υπόθεση με την τεράστια δωρεά του Γκέιτς στη Χάρις βγήκε στη δημοσιότητα από το Δημοκρατικών φρονημάτων νεοϋορκέζικο μέσο. Από το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται «ορισμένες ιδιωτικές συνομιλίες» δεν προκύπτει ότι ο Κροίσος όντως έβαλε το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη του για το χατίρι της Χάρις. Είπε, βέβαια, στους ΝΥΤ ότι ανησυχεί για τυχόν δεύτερη θητεία Τραμπ, ότι οι πολιτικές που ο ίδιος στηρίζει «είναι υπέρ της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης, υπέρ της μείωσης της φτώχειας και υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο», όμως δεν επιβεβαίωσε τη δωρεά του. Από πλευράς της, όμως, η Χάρις ήταν λαλίστατη.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο NBC News είπε ότι είναι πανέτοιμη για την περίπτωση που ο Τραμπ επιχειρήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών κηρύσσοντας τη νίκη του προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων: «Θα καλύψουμε τη νύχτα των εκλογών αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες μετά τις κάλπες. Εχουμε το χρήμα, έχουμε και την τεχνογνωσία για να το κάνουμε. Ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει μία ελεύθερη και δίκαιη εκλογή [του Τζο Μπάιντεν], εξακολουθεί να αρνείται τη βούληση του λαού και υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Αυτό είναι σοβαρό θέμα».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 16:49:00

Back to top button