Οικονομία

Χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο η οικονομία

Για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλά και τις προοπτικές της νέας Attica Bank, μίλησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat – ΑΚΤΩΡ και partner της Thrivest Holdings, κ. Αλεξάνδρος Εξάρχου, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, είναι δύσκολο να μην παραδεχθεί κανείς ότι η ελληνική οικονομία βαίνει προς το καλύτερο, καθώς έχει ολοκληρωθεί η ανάταξή της κι έχει επιτύχει πράγματα, που δεν ήταν καθόλου αυτονόητα στο παρελθόν, όπως η επενδυτική βαθμίδα, την ανάκτηση της οποίας χαρακτήρισε τεράστιο βήμα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετή επιφυλακτικότητα από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ναι μεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ακόμη εξ ίσου πρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Εξάρχου παρατήρησε ότι ορθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, η οποία μπορεί δημιουργήσει προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον, εφόσον η παραγωγική της μηχανή στραφεί προς διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον, ως partner της Thrivest, τοποθετήθηκε και για το θέμα της νέας Αttica Bank, επισημαίνοντας ότι παρεμβάσεις του κράτους, όπως η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στη δημιουργία του «Ηρακλή 3» και τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι στην περίπτωση της νέας Αttica Bank η εκδήλωση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος του προκάλεσε θετική έκπληξη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Thrivest, η νέα Αttica Bank θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας λύσεις σε αξιόχρεες επιχειρήσεις που έως σήμερα αντιμετώπιζαν εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Και επισήμανε ότι η νέα τράπεζα διαθέτει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που θα της επιτρέψουν να είναι φιλική προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στις οποίες άλλωστε στοχεύει στρατηγικά, και να χρηματοδοτεί όσες είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν εκ νέου τα λάθη του παρελθόντος, με τα πολύ ψηλά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPE), τα οποία στην πραγματικότητα μπορούν να καταργήσουν την ίδια την ύπαρξη μίας τράπεζας.

Βρεττού: Θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα γρήγορη

Στο συνέδριο, τον λόγο έλαβε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.

Η κυρία Βρεττού είπε ότι «είμαστε μια τράπεζα όπου το προσεχές διάστημα θα είμαστε πλήρως εξυγιασμένοι».
«Τι σκοπεύουμε να κάνουμε; Όχι να χαλαρώσουμε τα πιστοληπτικά μας κριτήρια. Αλλά να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα γρήγορη», σημείωσε, λέγοντας ότι «θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα ανθρώπινη. Πολιτική της τράπεζας είναι να ξαναγυρίσουμε στα βασικά. Ο πελάτης – άνθρωπος, ο πελάτης – επιχειρηματίας θέλει μια συμβουλή», επισήμανε αναφερόμενη στην εταιρική πολιτική της Attica Bank.

Επιπλέον, η κυρία Βρεττού είπε: «Θέλουμε να μπορούμε να εκταμιεύουμε καινούργια δάνεια, άνω των 2 δις τον χρόνο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αρκετά υγιείς για να εγγυηθούμε και τις αποταμιεύσεις και τα δάνεια».

«Υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεων και μάλιστα φθηνό χρήμα», όπως είπε.

Σχετικά με τον δανεισμό των επιχειρήσεων, η κυρία Βρεττού είπε ότι δεν είναι μόνο τι κάνουν οι τράπεζες, αλλά τι κάνουν και οι επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι για να προστατεύσουν τα χρήματα των φορολογουμένων, γι’ αυτό και είναι εποπτευόμενα ιδρύματα. Δεν μπορούν να δώσουν χρήματα ανεξέλεγκτα».

«Θα πρέπει η επιχείρηση που έρχεται και ζητάει δάνειο, να είναι και η ίδια σωστή στα τυπικά κριτήρια», υπογράμμισε.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 16:29:00

Back to top button