Ελλάδα

«Πόλεμος» στον όμιλο Σφακιανάκη για τα ηνία

Στις δικαστικές αίθουσες «παίζεται» τα τελευταία χρόνια, το «τιμόνι» του Ομίλου Σφακιανάκη, που δραστηριοποιείται στον τομέα του αυτοκινήτου.

Τα νεότερα στη δικαστική διαμάχη της Μιράντας Σφακιανάκη, κόρης του ιστορικού ηγέτη του Ομίλου και του πρώην συζύγου της Σταύρου Τάκη, που τα τελευταία χρόνια παραμένει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αναφέρουν πως ο κύπριος επιχειρηματίας αύξησε το ποσοστό του, και κατ’ επέκταση και την επιρροή του στην εταιρεία.

Μέσω της Alpan Electroline LTD ο Σταύρος Τάκη πήρε την πλειοψηφία των μετοχών στη Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, ανεβάζοντας το ποσοστό του από το 45,57% στο 51,05%. Η εταιρεία «όχημα» που χρησιμοποίησε ο κύπριος επιχειρηματίας είναι αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας της Samsung (κινητή τηλεφωνία) και των μικροσυσκευών Kenwood, Delonghi και Braun.

Οι αντιδράσεις και η προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Στο τροποποιημένο καταστατικό της εταιρείας στο άρθρο 5 αναφέρονται τα εξής:

«Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 30/09/2024, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε, εξ ολοκλήρου διά εισφοράς εις είδος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 Ν. 4548/2018 και τη φορολογική διάταξη του Άρθρου 53 Ν. 4172/2013 περί ανταλλαγής τίτλων, και συγκεκριμένα δια της εισφοράς 2.000.000 μετοχών της Κυπριακής εταιρείας Alpan Electroline LTD που αντιπροσωπεύουν το 60% του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 796.530,90 ευρώ, με την έκδοση 2.655.103 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμή διάθεσης εκάστης νέας μετοχής 6,467862289 ευρώ, η δε διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης του συνόλου των νέων μετοχών, συνολικού ύψους 16.376.309,67 ευρώ (στρογγυλοποιημένο €16.376.310,00), θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Έτσι το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.919.562,90 ευρώ, διαιρούμενο σε 26.398.543 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη».

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Μιράντας Σφακιανάκη, που με επιστολή της, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της Σ. Καλαμίτση, αναφέρεται στη σύγκρουση με τον Σταύρο Τάκη καθώς και στις επόμενες κινήσεις της.

Στην επιστολή της η Μιράντα Σφακιανάκη σημειώνει πως τη σύγκρουση προκάλεσε ο ίδιος ο Σταύρος Τάκη «με την παράνομη/ ανύπαρκτη καθολική αυτόκλητη Γενική Συνέλευση της 05.02.2019 των μετόχων της μητρικής εταιρείας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, μέσω της οποίας ο Σταύρος Τάκη υφάρπαξε από εμένα την πλειοψηφία των μετοχών της μητρικής και, κατ’ επέκταση, του Ομίλου που αποτελεί δημιούργημα του πατέρα μου».

Τονίζει επίσης ότι «η σχετική αντιδικία εκκρεμεί και εν τέλει θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος, στον οποίον ήδη προσέφυγα, ώστε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση και να παραμείνει η ορθή πρωτόδικη απόφαση που με δικαίωσε. Άλλωστε, όταν ο ίδιος ο κ. Τάκη παραδέχεται εγγράφως, ότι ήμουν απούσα στην εν λόγω ”καθολική” συνέλευση, δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό τής εφετειακής απόφασης, την οποία ήδη προσέβαλα στον Άρειο Πάγο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Τάκη διώκεται ποινικώς για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, επειδή ανήρτησε στο ΓΕΜΗ τα εικονικά πρακτικά της ανύπαρκτης ΓΣ της 05.02.2019».

Η Μιράντα Σφακιανάκη προσθέτει ακόμη ότι «ο Σταύρος Τάκη έχει υποχρεωθεί δικαστικώς να αποδώσει λογαριασμό για το προϊόν του δανείου που λάβαμε προς ενίσχυση του Ομίλου, τον οποίο καταχρέωσε, αλλά χρησιμοποίησε προς ίδιον όφελος, ώστε να αποκτήσει παρανόμως τον έλεγχο του Ομίλου», καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση πως «η σύγκρουση συνεχίζεται υπαιτιότητι, βεβαίως, του Σταύρου Τάκη και των παρανομιών του».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά τις δικαστικές εξελίξεις παρουσιάζει η Ετήσια Γενική Συνέλευση της «Σφακιανάκης Συμμετοχών Α.Ε.», η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

Δικαστικές εκκρεμμότητες

Η Μιράντα Σφακιανάκη κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών που δικαίωσε τον Σταύρο Τάκη ως προς τη νομιμότητα της αμφισβητούμενης Γενικής Συνέλευσης του Φεβρουαρίου 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η τότε σύζυγος του να απωλέσει τη μετοχική κυριαρχία της στη «Σφακιανάκης Συμμετοχών», με το ποσοστό της να μειώνεται από 66,68% σε 27,55%.

Η δικαστική διαμάχη πάντως, συνδέεται και με το κοινό δάνειο των 6,2 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβαν οι Σ.Τάκη και Μ. Σφακιανάκη το 2017, από την ελβετική τράπεζα Berenberg Bank Schweiz AG για τη χρηματοδότηση της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.

Η Μιράντα Σφακιανάκη έχει καταθέσει άλλες 4 αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπόθεση .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 14:46:00

Back to top button