Οικονομία

Οι επενδύσεις καθορίζουν τα πάντα

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τον ρόλο των επενδύσεων και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης τους ανέδειξε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Στουρνάρας χαιρέτισε τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο παραγωγικό μοντέλο, που – όπως σημείωσε – κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Κάνοντας μία επισκόπηση της παρούσας κατάστασης, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό αρκετά υψηλότερο από αυτόν της Ευρωζώνης, ενώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται με ρυθμό καλύτερο του αναμενόμενου.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας βασικών τομέων του κράτους.

Χαρακτήρισε επιπλέον καθοριστικό τον ρόλο των επενδύσεων για την πορεία της οικονομίας. «Οι επενδύσεις καθορίζουν τα πάντα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, είναι ο καταλύτης σήμερα για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην πράσινη ανάπτυξη» ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε και τη σημασία του υγιούς τραπεζικού τομέα. Στο σημείο αυτό επεσήμανε την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, αλλά και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόνισε δε την ανάγκη έγκαιρης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.« Είναι άμεση προτεραιότητα η έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων» ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα είναι στο δικό μας πεδίο».

Πηγή: eportal.gr




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 13:37:00

Back to top button