Υγεία

Ιατρεία πόνου: 16 χρόνια στην αναμονή για το θεσμικό πλαίσιο

Η θεραπεία του πόνου και η παρηγορική φροντίδα αν και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα προσφέρεται ακόμη σε εθελοντική βάση στα νοσοκομεία της χώρας μας. Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας υπερβαίνουν καθημερινά εαυτούς, τρέχοντας ακατάπαυστα μεταξύ χειρουργείων, κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς που υποφέρουν. Ενώ οι επαγγελματίες υγείας κάνουν το καθήκον τους και με το παραπάνω, η Πολιτεία δεν έχει εντάξει τα απαραίτητα αυτά ιατρεία στους οργανισμούς των νοσοκομείων όπως εδώ και 16 χρόνια έχει υποσχεθεί με μια υπουργική απόφαση που ποτέ δεν έγινε νόμος.

Ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και οι οικογένειες των ασθενών ζητούν την άμεση επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε τα Ιατρεία Πόνου να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και στους οργανισμούς των νοσοκομείων, να στελεχωθούν επαρκώς και να εισαχθούν με τροποποιητική διάταξη στο ν. 5007/2022 ως δομή θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας, τόσο ως εξωτερικό ιατρείο όσο και ως Μονάδα με κλίνες.  Ζητούν επίσης η παρηγορική φροντίδα να ενταχθεί στα εθνικά σχέδια δράσης για τον καρκίνο και σε κάθε στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την θεραπεία του πόνου και την παρηγορική ιατρική στη χώρα μας, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Φέτος, για 8η συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της ΠΑΡΗΣΥΑ, διοργανώνεται την  Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 η Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 12:42:00

Back to top button