Κόσμος

Μπλίνκεν για Γάζα: «Το Ισραήλ να μετατρέψει τη στρατιωτική επιτυχία σε στρατηγική»

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να μετατρέψει την στρατιωτική του επιτυχία στη Γάζα σε «στρατηγική επιτυχία», ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου 

Σύμφωνα με το CNNi, ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρηση του για τη Σαουδική Αραβία ότι «Το Ισραήλ έχει επιτύχει τους περισσότερους από τους στρατηγικούς του στόχους στη Γάζα καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς εκεί, ανοίγοντας την πόρτα για ένα διαρκές τέλος της σύγκρουσης».

«Απομένουν δύο πράγματα να γίνουν: Να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους και να τερματιστεί ο πόλεμος με κατανόηση του τι θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Πραγματική ευκαιρία» ο θάνατος του Σινουάρ κατά Μπλίνκεν

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δημιουργεί «μια πραγματική ευκαιρία» για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος είπε ότι ο Σινουάρ «ήταν το κύριο εμπόδιο» σε μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους.

Τι ανέφερε για την ανθρωπιστική κρίση

Μιλώντας για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, «αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα». Αυτό ακολουθεί επιστολή των ΗΠΑ προς την ισραηλινή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απαιτούσε να βελτιώσει την κατάσταση ή να αντιμετωπίσει ενδεχομένως περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αποφυγής ευρύτερων συγκρούσεων στην περιοχή, προτρέποντας το Ισραήλ να κατευνάσει τις εντάσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αποφεύγοντας παράλληλα «μεγαλύτερη κλιμάκωση» στα αναμενόμενα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 12:28:00

Back to top button