Οικονομία

Η Pam Kaur σπάει το «γυάλινο ταβάνι» – Γίνεται η πρώτη γυναίκα οικονομική διευθύντρια της HSBC

Η HSBC ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα συνδυάσει ορισμένες από τις εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές της στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναμόρφωσης υπό την νέα διευθύνοντα σύμβουλό της, με την οποία θα μειώσει το κόστος, προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσει τις αποδόσεις της.

Μια νέα ηγετική δομή, η οποία περιλαμβάνει τον διορισμό της Pam Kaur ως της πρώτης γυναίκας οικονομικής διευθύντριας του δανειστή, θα «απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό μας και θα οδηγήσει στην επιτυχία στο μέλλον», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Georges Elhedery σε υπόμνημα προς το προσωπικό.

Η Kaur, 60 ετών, αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικού διευθυντή, αφού είχε διατελέσει επικεφαλής κινδύνου και συμμόρφωσης της HSBC. Εντάχθηκε στην τράπεζα τον Απρίλιο του 2013 ως επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου.

Ο όμιλος διαχωρίζει τις δραστηριότητές του σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, την εταιρική και θεσμική τραπεζική και την wealth banking.

Ο στόχος της αναμόρφωσης

Με την αναμόρφωση ο Elhedery αντιμετωπίζει ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της HSBC.

Η εμπορική της τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί τους περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματικούς πελάτες του δανειστή, από νεοσύστατες επιχειρήσεις έως μεγάλες εταιρείες, έχει από καιρό τη δυνατότητα να εκτοξεύσει τα κέρδη, εάν οι πελάτες αυτοί μπορούσαν να πειστούν να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα.

Συνδυάζοντας τη μονάδα αυτή με το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC – εκτός από το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο – στο νέο τμήμα εταιρικών και θεσμικών πελατών, ο Elhedery ελπίζει να προωθήσει στενότερη συνεργασία και να επιτύχει την πρόσφατη δημόσια δηλωμένη εστίαση του δανειστή στη διασταυρούμενη πώληση περισσότερων προϊόντων σε πελάτες με διεθνή προσανατολισμό.

Η HSBC (HSBC) δεν ανέφερε ποια μπορεί να είναι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση κόστους ούτε ανέφερε πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να προκύψουν όταν η τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 29 Οκτωβρίου.

Η HSBC, η οποία απασχολεί περίπου 214.000 άτομα παγκοσμίως, έχει καταργήσει εδώ και χρόνια διπλούς ρόλους και έχει μειώσει τις δραστηριότητές της σε δυτικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και ο Καναδάς, καθώς επικεντρώνεται στην Ασία και στις αγορές όπου έχει κλίμακα.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι απλώς μια μετακίνηση διαφόρων τμημάτων του ομίλου, χωρίς καμία αλλαγή στη μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο Ben Toms, αναλυτής της RBC Capital Markets.

«Το πραγματικό ερώτημα για το οποίο η αγορά περιμένει να ακούσει, δεδομένου ότι η τράπεζα αναζητά να μειώσει το κόστος για να αντισταθμίσει τις πιέσεις στο topline, είναι ποια τμήματα του ομίλου θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα που θα τεμαχιστούν και πόσο θα κοστίσει στην τράπεζα αυτή η αναδιάρθρωση».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 11:57:00

Back to top button