Κόσμος

«Ο Τραμπ είναι ο ορισμός του φασίστα» είπε ο πρώην προσωπάρχης του

Πολλοί πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ επί της προεδρίας του, τα τελευταία χρόνια έχουν δηλώσει ότι μετάνιωσαν που τον στήριξαν και τον έχουν κατακρίνει δημόσια. Αλλά ο Τζον Κέλι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο.

Ο Κέλι υπήρξε προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μια αξιοσέβαστη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: ήταν στρατηγός (ε.α) των Πεζοναυτών, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και στη συνέχεια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ο μόνος που άντεξε τόσο. Και τώρα κατακεραυνώνει τον Τραμπ με τα χειρότερα λόγια –άγνωστο βέβαια αν αυτά θα ενοχλήσουν τους φανατικούς του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Δυο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Κέλι εξήγησε γιατί ο Τραμπ εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα» και υπενθύμισε παράλληλα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επαινέσει επανειλημμένα τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία», σημείωσε ο 74χρονος Κέλι, μιλώντας στους New York Times.

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί (ο Τραμπ) πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής», είπε ο Κέλι, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος υπήρξε προσωπάρχης του Τραμπ από τον Ιούλιο του 2017 έως τα τέλη του 2018.

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες —το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Ο Κέλι αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που ο Τραμπ βλέπει τον Αδόλφο Χίτλερ. «Σχολίασε πάνω από μια φορά ότι “ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης μερικά καλά πράγματα”», προσθέτοντας πως ο πρώην πρόεδρος έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας.

Ο Κέλι, που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, συμπλήρωσε πως όταν επισήμαινε στον πρώην πρόεδρο πως πίσω από τη φιλοσοφία και τις πράξεις του Χίτλερ βρίσκονταν ο ρατσισμός και ο φασισμός, «η συζήτηση συνήθως τελείωνε».

Σε άλλες δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ο Κέλι είπε πως ο Τραμπ ήθελε να έχει στρατηγούς απόλυτα πιστούς στον ίδιο, όπως «οι στρατηγοί του Χίτλερ».

Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ διέψευσε πως ο πρώην πρόεδρος είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Η ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου έχει θέσει υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν την αξιοπιστία του Κέλι.

Ο πρώην προσωπάρχης είχε ήδη κάνει παρόμοιες αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια, κάποιες από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν σε βιβλία για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κέλι επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση του Τραμπ πως θα ανέθετε στον αμερικανικό στρατό να χειριστεί τον «εσωτερικό εχθρό» —στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει πολλούς γνωστούς πολιτικούς των Δημοκρατικών— για να εξηγήσει την απόφασή του να μιλήσει τώρα ξανά εναντίον του πρώην προϊσταμένου του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 11:25:00

Back to top button