Κόσμος

Νέοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Βηρυτό

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την Βηρυτό με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει, ακόμα και κοντά σε νοσοκομεία. Βομβαρδισμοί σε επτά σημεία σημειώθηκαν μέσα στη νύχτα, μετά από προειδοποιήσεις για εκκένωση από πλευράς του ισραηλινού στρατού (IDF), ενώ σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει την στιγμή που ισραηλινός πύραυλος χτυπά ενδεκαόροφη πολυκατοικία χθες σε νοτιοδυτικό προάστιο της Βηρυτού, με το κτίριο να καταρρέει στη στιγμή.

Δείτε το βίντεο

Τα πλήγματα αυτά σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τον θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα παιδί, από ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή του νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι. Τα νότια προάστια, μέχρι πρότινος πυκνοκατοικημένη περιοχή, έχουν σχεδόν ερημωθεί μετά την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι IDF επιβεβαίωσαν το θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανού διαδόχου του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Νωρίτερα ο IDF επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ και σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ, Χουσεΐν Αλί Χαζίμα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 4 Οκτωβρίου.

Το χτύπημα είχε στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο ο στρατός λέει ότι ήταν «στην καρδιά κατοικημένης περιοχής» στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, γνωστό ως Νταχιγιέ.

O IDF εδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για Σιαφεντίν.

Νέοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Βηρυτό – Βίντεο με τη στιγμή που καταρρέει πολυώροφο κτήριο

Στο μεταξύ ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν βρέθηκε για πολλοστή φορά στην Μέση Ανατολή όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ Χιτζάκ Χέρζοκ ακόμα και με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ συζήτησε για ένα ενδεχόμενο πλαίσιο διακυβέρνησης για τη Γάζα την επομένη του πολέμου, τονίζοντας πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την επιστροφή των ομήρων και να τελειώσει ο πόλεμος στην Γάζα.

Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου μίλησε για επόμενη μέρα θεωρείται σημαντικό βήμα καθώς, εδώ και μήνες, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί το Ισραήλ για την απουσία ενός τέτοιου σχεδιασμού. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου το θεωρούσε άσκοπο όσο η Χαμάς παραμένει στην εξουσία.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στους αμάχους στη Γάζα και σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Ισραήλ υποσχέθηκε να το κάνει. Αλλά οι διαβεβαιώσεις που ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος απουσίαζαν από την ισραηλινή ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση, δεν έγινε καμία αναφορά σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε στον Μπλίνκεν πως η χώρα του αναμένει την στήριξη της Ουάσιγκτον όταν θα απαντήσει στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ο στρατός θα συνεχίσει να επιτίθεται συστηματικά σε όλες τις μονάδες της Χεζμπολάχ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Σαουδική Αραβία, ενώ ανακοινώθηκε πως δεν πάει στην Ιορδανία όπως ήταν προγραμματισμένο.

Πηγή EΡΤ, AFP, Reuters


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 08:47:00

Back to top button