Οικονομία

Χτίζει μητρώο η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα στην Ελλάδα

Το δικό του φάκελο αποκτά κάθε ακίνητο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από το 2025 με την ολοκλήρωση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Ακίνητης Περιουσίας.

Το έργο τρέχει ήδη η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, προκειμένου το κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το πλήθος, το είδος, την κατάσταση και τη γεωγραφική κατανομή τους, κλείνοντας πόρτες φοροδιαφυγής με όχημα την ακίνητη περιουσία.

Ειδικά για τα κενά ακίνητα, σήμερα το δημόσιο, δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε πόσα είναι ανά τη χώρα, ούτε πού ακριβώς βρίσκονται με την έλλειψη γνώσης να εμποδίζει την ανάπτυξη μιας καλύτερης στεγαστικής πολιτικής.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την πρόσφατη απογραφή δείχνουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, τα οποία επιμερίζονται σε 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στο Μητρώο θα υπάρχει μια πλήρης ακτινογραφία όλων των ακινήτων ανά τη χώρα: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσοστό συνιδιοκτησίας αλλά και πληροφορίες αναφορικά με το εάν είναι ιδιόκτητα, μισθωμένα, δωρεάν παραχωρούμενα , ύψος ενοικίων και στοιχεία ενοικιαστών, κάνοντας τις διασταυρώσεις για την ΑΑΔΕ εύκολη υπόθεση.

Αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων, στο Μητρώο Ακινήτων θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τις δηλώσεις Ε9 και Ε2 για τα μισθωτήρια ενώ οποιαδήποτε νέα δήλωση ή τροποποίηση στα στοιχεία ενός ακινήτου θα ενημερώνει αυτόματα το Μητρώο. Από το Μητρώο δεν θα εξαιρεθούν και τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι ενοικιαστές, από την πλευρά τους θα έχουν πρόσβαση σε νέα ειδική εφαρμογή και θα μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία των ακινήτων που νοικιάζουν.

Σε περίπτωση διαφορών, όπως χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται, θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πραγματικές τιμές ενώ όταν ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λήξη της μίσθωσης ενός ακινήτου, η πληροφορία θα ενημερώνεται άμεσα στο σύστημα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του νέου Μητρώου προβλέπεται διασύνδεση και με τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να είναι προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων όπως και οι δαπάνες των ενοικιαστών.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 07:32:00

Back to top button