Κόσμος

70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά από τις συγκρούσεις του στρατού και των παραστρατιωτικών στο Σουδάν

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 50 τραυματίστηκαν μέσα σε 3 ημέρες, σε συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στο Σουδάν.

Οι φονικές συγκρούσεις στο Σουδάν είναι πλέον εκτός ελέγχου εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 ανάμεσα στις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστό αλλιώς ως «Χεμέντι» και των ένοπλων δυνάμεων με στρατηγό και ηγέτη της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Από την ημέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος, εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους από 20.000 ως 150.000 άνθρωποι, με το 1/5 του πληθυσμού να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να γλιτώσει. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, επειδή μπλοκάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια και βάζουν στο στόχαστρο αμάχους.

Οι διασώστες βρήκαν 20 απανθρακωμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων ήταν 4 παιδιά και 2 γυναίκες, μετά από μια αεροπορική επιδρομή του στρατού στο Χαρτούμ, ανέφερε το δίκτυο «Πυρήνες Ταχείας Επέμβασης», ένα μέσο που οργανώθηκε από νέους της περιοχής.

Άλλοι 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν οι εθελοντές που από την αρχή του πολέμου οργανώνουν συσσίτια, διανέμουν δέματα με τρόφιμα, βοηθούν σε εκκενώσεις και παρέχουν ιατρική περίθαλψη.

Την Κυριακή, στην πόλη Ουάντ Μαντάνι, σκοτώθηκαν άλλοι 31 άνθρωποι, όταν αεροπορικό πλήγμα έπεσε σε ένα τέμενος αμέσως μετά τη βραδινή προσευχή, με τους εθελοντές να κατηγορούν τον στρατό ότι χρησιμοποίησε βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά.

«Πάνω από τα μισά θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί, καθώς έχουν απανθρακωθεί και διαμελιστεί από την έκρηξη», είπαν οι εθελοντές.

«Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων σε πολλά χωριά της περιοχής», είπε η Επιτροπή Αντίστασης της πόλης Ρουφάα, που βρίσκεται 50 χλμ. βόρεια του Ουάντ Μαντάνι.

Την ίδια ημέρα ο στρατός ανακοίνωσε πως ο διοικητής των ΔΤΥ στην Αλ Τζαζίρα, ο Άμπου Άκλα Καϊκάλ, εγκατέλειψε τους παραστρατιωτικούς και εντάχθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν είπε ότι στον Καϊκάλ και σε όσους τον ακολούθησαν ότι θα χορηγηθεί αμνηστία.

Οι εντάσεις όμως συνέχισαν, με τους ΔΤΥ να αποκρούουν σήμερα μια προσπάθεια του στρατού να ανακαταλάβει την πόλη Ταμπούλ, που απέχει 75 χιλιόμετρα βορείως της Ουάντ Μαντάνι, υποστήριξε πηγή των παραστρατιωτικών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι παραστρατιωτικοί «έπαθαν αμόκ», πυροβολούσαν «τυχαία στον αέρα» και ανάγκασαν αμάχους να μεταφέρουν εμπορεύματα που είχαν κλέψει.

Στον τομέα της Ρουφάα οι ΔΤΥ προχώρησαν σε «επιχειρήσεις εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων για να εκδικηθούν τη λιποταξία του Καϊκάλ», ανέφερε η τοπική Επιτροπή Αντίστασης.

Μια ομάδα εθελοντών που αυτοαποκαλείται «Κεντρικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε ότι τουλάχιστον επτά πόλεις και χωριά της περιοχής δέχτηκαν «επιθέσεις εκδίκησης κατά παράβαση κάθε συμφωνίας για την προστασία των αμάχων».

Μετά την έναρξη του πολέμου, οι ΔΤΥ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταφύγει στο Πορτ Σουδάν, στα ανατολικά. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ο στρατός ανέκτησε πολλούς τομείς της γειτονικής πόλης Ομντουρμάν και τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να καταλάβει συνοικίες της πρωτεύουσας.

To άρθρο 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά από τις συγκρούσεις του στρατού και των παραστρατιωτικών στο Σουδάν δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 20:20:00

Back to top button