Πολιτική

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία αναστολής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα των «Σπαρτιατών».

Η εξήγηση εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, ότι το νομοθετικό πλαίσιο, δεν δίνει, στην παρούσα φάση, αυτή την δυνατότητα, αλλά θα έρθει στο άμεσο μέλλον ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, οδήγησε σε έντονη αντίδραση το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταπάντηση σε υψηλούς τόνους από την πλευρά της ΝΔ και η συζήτηση να οδηγηθεί ανάμεσα στα δύο κόμματα με εκατέρωθεν βολές και οξείες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα σε «περίπτωση καταδίκης σε οποιανδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής κράτησης κατά το άρθρο 282 του ΚΠΔ, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ΚΟ ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά των περισσοτέρων του 1/5 των βουλευτών ή του 1/5 των ευρωβουλευτών ή του 1/5 των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του ΠΚ, μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών».

«Δεν ξεκινάει καλά το ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη»

Κατά την τοποθέτησή του, ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε ότι διάκειται θετικά στην υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης και ενημέρωσε ότι – αφού προηγηθεί διάλογος – σε σύντομο χρονικό θα έρθει μια συνολική διάταξη, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι θετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή ωστόσο της ομιλίας του είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε καλά, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη», σχολιάζοντας την αρνητική στάση του κόμματος επί του σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Καθώς ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω δικής της αβελτηρίας οι «Σπαρτιάτες» εισέπραξαν 1,81 εκατ. ευρώ, ο κ. Λιβάνιος αντέστρεψε τα βέλη και υπενθύμισε την ρύθμιση που είχε ψηφιστεί και με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και οποία σήμερα ισχύει και έτσι έλαβε το κόμμα αυτό την κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν είχε δυνατότητα η υπηρεσία του ΥΠΕΣ να μην δώσει την κρατική χρηματοδότηση βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου και υπενθύμισε το 2014 με το Ν. 4304 που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δόθηκε ο ορισμός της έκτακτης εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία αφορούσε την κάλυψη την εκλογικών δαπανών και τον Μάρτιο του 2019 με το «νομοσχέδιο Κουντουρά» που ήρθη το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, «αγκαζέ» έβγαλαν τις εκλογικές δαπάνες από την κρατική χρηματοδότηση.

Έτσι αυτό που ψήφισαν ήταν να δίνεται ως μια ευρεία, γενικού χαρακτήρα χρηματοδότηση προς τα κόμματα και όχι στενά για την συμμετοχή και για δαπάνες που αφορούν τις εκλογές και όπως είπε ο υπουργός, «εάν τότε, δεν είχατε ψηφίσει αυτή την διάταξη στις 25 Ιουνίου του 2024 δεν θα δινόταν η χρηματοδότηση αυτή στους Σπαρτιάτες».

«Η κυβέρνηση ΝΔ ολοκλήρωσε τη δίκη της Χρυσής Αυγής»

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε εξάλλου ότι την αρχική τροπολογία το ΠΑΣΟΚ την κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2023, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δικαστική εξέλιξη επί του θέματος αλλά μόλις είχε ξεκινήσει προκαταρτική έρευνα για τους Σπαρτιάτες ο Άρειος Πάγος και επίσης, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δικαστική έρευνα. Τέλος επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ ήταν εκείνες που ολοκλήρωσαν την δίκη της ΧΑ, που βρήκε ξαφνικά Αίθουσες στο Εφετείο για να γίνει η δίκη» και έθεσε το ερώτημα: «Ποια κυβέρνηση και επί ποιων ημερών και επί ποιου Υπουργού έγινε η σύλληψη της ηγετικής ομάδας της ΧΑ;».

Δουδωνής σε Στίγκα: «Σε καλή μεριά τα λεφτά που σας έδωσε η ΝΔ»

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, ο οποίος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «ολετήρα του έθνους», είπε ότι «καταλήστευσε το κράτος» και τώρα χρωστάει και 450 εκατ. και παίρνει κρατική επιχορήγηση, ενώ δεν ντρέπεται να μιλάει. Ακόμη χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «ανεπαρκή και με χαμηλό πολιτικό ανάστημα», με αποτέλεσμα ο κ. Δουδωνής να απαντήσει ότι οι ύβρεις του αχυρανθρώπου του, καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη, είναι τίτλος τιμής. Σε καλή μεριά τα λεφτά που σας έδωσε η ΝΔ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, με αιχμή την επίθεση του Β. Στίγκα στο ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε στην πτέρυγα της ΝΔ και σχολίασε την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών αφήνοντας αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος. «Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών συστηματικά παρέδωσε μαθήματα ύβρεων και ανιστόρητης επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ, στην παράταξη που στήριξε την Δημοκρατία και την εξόπλισε με εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας. Και ο υπουργός ήρθε στη Βουλή να πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκινάει καλά μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη; Μήπως αυτή η επίθεση είναι αποτέλεσμα της δικής αλαζονείας, έλλειψης θέλησης να επιλύσετε αυτό το ζήτημα; Μήπως σας καλύπτει αυτό που είπε ο κ. Στίγκας ότι το ΠΑΣΟΚ καταλήστεψε τη χώρα;».

Κατσαφάδος σε Μάντζιο: «Αν θέλετε διάλογο, όχι μομφές στη ΝΔ»

Απάντηση στον κ. Μάντζιο έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι εργαλειοποιεί τον διχαστικό λόγο ενώ διατείνεται ότι δεν επιθυμεί να γίνεται ανακύκλωση της μαύρης προπαπάγανδας και το κάλεσε να μην απευθύνει τέτοια μομφή στην παράταξη που έκλεισε στη φυλακή την Χρυσή Αυγή. «Αν θέλετε κύριε συνάδελφε να μην ανακυκλώνουμε εδώ την μαύρη προπαγάνδα ή να μην υπάρχει διχαστικός λόγος, θα πρέπει να μην τον εργαλειοποιείτε.

Όταν έρχεστε σε αυτή την Αίθουσα και απευθύνεστε στην ΝΔ λέγοντας ότι κάνει πλάτες στους Σπαρτιάτες, μην τον εργαλειοποιείτε. Διότι επί των ημερών αυτής της παράταξης συνελήφθη η Χρυσή Αυγή και επίσης επί των ημερών της βρέθηκε αίθουσα για να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση, αυτή η παράταξη αποκατέστησε την Δημοκρατία. Αν θέλετε λοιπόν να υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος δεν θα αφήνετε μομφή στην Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός ήταν απολύτως κατατοπιστικός για το θέμα της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Σας εξήγησε ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και υπάρχει ο χρόνος να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», είπε ο κ. Κατσαφάδος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 17:29:00

Back to top button