Οικονομία

Επιστροφή στις «μικρές» ιδιωτικοποιήσεις: 10 Ξενία, 22 περιφερειακά αεροδρόμια και εμβληματικά κτίρια στο πρόγραμμα του Υπερταμείου

Μετά την ολοκλήρωση της εξόδου του Δημοσίου (εδώ και εδώ) από τις τράπεζες και την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιστρέφει στις λεγόμενες «μικρές ιδιωτικοποιήσεις» που ναι μεν έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα και τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον όπου θα συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως είπε στο συνέδριο real estate της διεθνούς έκθεσης Proxedo, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων όπως το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης και το Αχίλλειο στην Κέρκυρά, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι οι εξής:

1.Προχωρά η διαδικασία συμβολαιοποίησης σε 10 συνολικά διαγωνισμούς που αφορούν κυρίως “Ξενία” και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

2.Το κυβερνείο της Θεσσαλονίκης προχωρά με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στο Υπερταμείο, την ΕΤΑΔ και τη Βουλή.

3.Για το Αχίλλειο στην Κέρκυρα υπάρχει συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενώ θα έχει λόγο και η μονάδα ωρίμανσης του Υπερταμείου ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα. Αντίστοιχη διαδικασία θα εφαρμοστεί για τα σπήλαια του Διρού.

4. Για το Ταε Κβο Ντο, αφού ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, «μας ενδιαφέρει, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Χαρδαλιά να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο χρειάζεται η Αθήνα».

5. Προχωρά από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων στο πρότυπο της επιτυχημένης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που προηγήθηκε.

6. Ξεχωριστά προχώρησε ο διαγωνισμός και κατατέθηκε μία δεσμευτική προσφορά για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

7. Προχωρά η ανάπλαση της ΔΕΘ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μέσω της οποίας θα υπάρξει αναζωογόνηση της έκθεσης αλλά και ανάπλαση συνολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η McKinsey το έργο της ΕΤΑΔ

Στο συνέδριο της Proxedo, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε εξάλλου ότι προχωρά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές.

Ηδη, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή project management office και επελέγη η εταιρεία McKinsey που θα συντονίσει το έργο που αφορά τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Αναμένεται ότι θα αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί; Δεν θα τελειώναμε στον αιώνα τον άπαντα. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε μια νέα διαδικασία. Τα ακίνητα ύστερα από μελέτες θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών, holding companies, που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι holding companies, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 15:48:00

Back to top button