Κόσμος

Η επόμενη μέρα για τη Χαμάς: Τακτικές αντάρτικου και πόλεμος φθοράς

Η Τζαμπάλια ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της Γάζας που είχε εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό όταν ξεκίνησε την εισβολή του μετά την σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Δεκατρείς μήνες αργότερα, ο στρατός αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς η Χαμάς οχυρώνεται για έναν πόλεμο φθοράς που θεωρεί ότι θα αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί και πάλι από το έδαφος που εγκατέλειψε το 2005.

Η τακτική της Χαμάς περιλαμβάνει βόμβες στην άκρη των δρόμων, ελεύθερους σκοπευτές και αντιαρματικούς πυραύλους. Οι ένοπλοι τρομοκράτες δεν μπορούν να αναμετρηθούν με την ισχύ του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έχει πολεμήσει στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και στο Λίβανο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο στόχος, σύμφωνα με παλαιστίνιο αναλυτή, όπως σημειώνουν οι Times, είναι «να κουράσουν» το Ισραήλ ώστε να δεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ομήρους, καθώς η εσωτερική πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου αυξάνεται.

«Νόμιζαν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διεξάγει μακροχρόνιους πολέμους -τώρα αυτό έχει διαψευστεί», δήλωσε στους Times ο Φουάντ Κουφάς, παλαιστίνιος αναλυτής με διασυνδέσεις στην Χαμάς. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η Χαμάς είναι να πλήξει το Ισραήλ όταν μπορεί. Τους έχουν απομείνει δύο χαρτιά: η υπομονή και η διατήρηση των αιχμαλώτων τους. Δεν έχουν άλλα μέσα πίεσης».

Ο θάνατος του Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα έδωσε στις ΗΠΑ την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν τώρα να συνεχιστούν, με τον σκληροπυρηνικό ηγέτη και αρχιτέκτονα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου να έχει φύγει από τη μέση.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται και πάλι το Ισραήλ και την περιοχή την Τρίτη για να πιέσει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο Μπλίνκεν θα συναντούσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο της 11ης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, μετά την 7η Οκτωβρίου, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Η εξόντωση του Σινουάρ γιορτάστηκε από το Ισραήλ και επαινέθηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους στη Δύση, αλλά φέρεται να τόνωσε την αποφασιστικότητα των ενόπλων που έχουν απομείνει στη Γάζα.

Και έτσι, οποιαδήποτε ελπίδα για το τέλος του πολέμου εξαλείφθηκε, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και οι δύο πλευρές βρίσκονται πάλι στο σημείο μηδέν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στον Λίβανο.

Οι διαμεσολαβητές λένε ότι η Χαμάς είναι πλέον απίθανο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις που δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμο τέλος του πολέμου και στην αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από έναν συνασπισμό με ακροδεξιούς υπουργούς οι οποίοι λένε ότι μια εκεχειρία με τη Χαμάς ισοδυναμεί με παράδοση, είναι επίσης απίθανο να συμφωνήσει σε μια πλήρη απόσυρση από τη Γάζα σύντομα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, ο θάνατος του Σινουάρ, σε μια τυχαία συνάντηση με ισραηλινά στρατεύματα μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μπορεί να ενίσχυσε τη στρατηγική φθοράς της Χαμάς, εκτιμούν οι Times.

O Σινουάρ είχε δηλώσει σε επιστολή του προς τους Χούθι της Υεμένης ότι η Χαμάς «είχε προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς για να συντρίψει την πολιτική βούληση του εχθρού».

«Η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, δεν συντρίβεται ακόμη και μετά τη δολοφονία των ανώτερων διοικητών της», δήλωσε ο Μίχαελ Μίλσταϊν, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής Παλαιστινιακών Σπουδών στο Κέντρο Μεσανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών «Μοσέ Νταγιάν» του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Από τη δική τους σκοπιά είναι πλήγμα, αλλά όχι λόγος για να σταματήσουν να πολεμούν», είπε. «Αντιθέτως, η δολοφονία του Σινουάρ έδωσε στην πραγματικότητα έμπνευση σε άλλους. Αφού το Ισραήλ νίκησε και τα 24 τάγματα της Χαμάς, η οργάνωση επέστρεψε στις προηγούμενες τακτικές αντάρτικου με μικρότερες μονάδες. Είναι πολύ ευέλικτοι και μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα σε νέες και διαφορετικές συνθήκες».

Ο Σινουάρ δεν έδωσε καμία σημασία στην καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος που ξεκίνησε στο Ισραήλ ή στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της οργάνωσης.

Η καταστροφή έχει στρέψει πολλούς κατοίκους της Γάζας εναντίον της Χαμάς, αλλά η ομάδα εξακολουθεί να είναι ικανή να καταστέλλει τις διαφωνίες και είναι απίθανο οι κάτοικοι της Γάζας να ακούσουν τις εκκλήσεις του Ισραήλ να ξεσηκωθούν εναντίον της οργάνωσης και να παραδώσουν τους περίπου 50 ομήρους που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί. Και αυτό παρόλο που κάποιοι επιχειρηματίες σε Ισραήλ και ΗΠΑ υπόσχονται χρηματική αμοιβή για όποιον παραδώσει ομήρους στον ισραηλινό στρατό.

Μέλος της Χαμάς χαιρετά τον Γιαχία Σινουάρ, μετά την επιστροφή του στη Γάζα, από τις ισραηλινές φυλακές, το 2011 – REUTERS/Mohammed Salem

Παρά την εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς, η οργάνωση μπορεί ακόμη να συντονίζει τους ετερόκλητους πυρήνες της σε όλη τη Γάζα, δήλωσε ο Σαλάχ αλ-Ντιν αλ-Αουαντέ, μέλος της οργάνωσης που εργάζεται ως αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη.

«Εφόσον οι ανακοινώσεις και τα βίντεο των επιχειρήσεων βγαίνουν επίσημα από την αλ-Κασάμ [τα επίσημα κανάλια της στρατιωτικής πτέρυγας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης], αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κεντρική διοίκηση», είπε. «Τα μέσα ενημέρωσης της Κασάμ εξακολουθούν να ελέγχονται κεντρικά, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη ότι είναι σε επαφή με όλες τις μονάδες της.

«Η χρήση αυτών των τακτικών δεν απαιτεί πολλά πυρομαχικά. Μπορούν να τα καταφέρουν με μια μικρή ποσότητα πυρομαχικών και όπλων. Δεν πρόκειται να χτυπήσεις το Τελ Αβίβ με δεκάδες ρουκέτες. Αυτές είναι επιθέσεις με τη χρήση ελαφρών όπλων. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Η «προσωρινή» νέα ηγεσία της Χαμάς

Η Χαμάς θα διοικείται προσωρινά από μια επιτροπή που θα εδρεύει στο Κατάρ, μέχρι να εκλεγεί κάποιος διάδοχος, ανέφεραν την Δευτέρα, δύο πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

«Η προσέγγιση της διοίκησης της Χαμάς είναι να μην ορίσει διάδοχο του Γιαχία Σινουάρ πριν από τις επόμενες εκλογές» της οργάνωσης, «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες» ανέφερε μία από τις πηγές που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι εκλογές αυτές πρόκειται να διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Η πενταμελής επιτροπή που ορίστηκε τον Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Χανίγια, για να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων, λόγω της δυσκολίας που υπήρχε με την επικοινωνία με τον Σινουάρ στη Γάζα, «θα αναλάβει τη διοίκηση της οργάνωσης», σύμφωνα με μία πηγή.

Η επιτροπή εδρεύει στην Ντόχα και αποτελείται από εκπροσώπους της οργάνωσης για τη Λωρίδα της Γάζας (Χαλίλ αλ Χάγια), την κατεχόμενη Δυτική Οχθη (Ζάχερ Τζαμπαρίν) και τη διασπορά (Χαλέντ Μεσάαλ), του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Σούρα (Μοχάμεντ Νταρουίς) και τον γραμματέα του πολιτικού γραφείου που παραμένει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας, πρόσθεσε.

Μια άλλη πηγή της Χαμάς διαβεβαίωσε ότι τα ηγετικά στελέχη συζήτησαν την πιθανότητα να ορίσουν έναν πολιτικό ηγέτη χωρίς να ανακοινώσουν το όνομά του, αλλά το απέκλεισαν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 15:38:00

Back to top button