Πολιτική

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία για τη διαρροή e-mail των αποδήμων στις ευρωεκλογές

Με την επιβολή προστίμων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ ολοκληρώθηκε η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ( ΑΠΔΠΧ) για την υπόθεση της διαρροής e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως στην υπόθεση της διαρροής δεν εμπλέκεται η ΝΔ, ενώ απάλλαξε πλήρως τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, κρίνοντας πως κάποιο άλλο πρόσωπο έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

Ωστόσο, στη ΝΔ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 40.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (30.000 ευρώ) κι επειδή από δικό της υπάλληλο, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η επίμαχη λίστα (10.000 ευρώ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της Αρχής ( 5-2) το αρχείο στον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο το έστειλε ο Μένιος Κορομηλάς, τότε Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι σε εκείνον το είχε στείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου. Επειδή όμως πλην του Μ.Κορομηλά αυτό δεν προκύπτει από κανένα άλλο στοιχείο, απαλλάχθηκε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Η Αρχή ωστόσο κατέληξε πως ο Μ.Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον Ν.Θεοδωρόπουλο ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλοντας του πρόστιμο 10.000 ευρώ. Δεν δέχτηκε δηλαδή ότι ενήργησε ως Νέα Δημοκρατία.

Αφού ο κ.Κορομηλάς το έστειλε στον Ν.Θεοδωρόπουλο, ο τελευταίος το χρησιμοποίησε για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Η πλειοψηφία έκρινε ότι η επεξεργασία των στατιστικών ήταν για λογαριασμό του κόμματος, ότι δηλαδή, ο Θεοδωρόπουλος ενήργησε ως υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι επέβαλε πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία ύψους 10.000 ευρώ και γιατί ο υπάλληλος της επεξεργάστηκε το αρχείο.

Ο Ν.Θεοδωρόπουλος όμως το κράτησε έξι μήνες, αν και έπρεπε να το είχε διαγράψει αμέσως, και το έστειλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ως ιδιώτης. Δηλαδή το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι για ενέργειά του ως ιδιώτης και συνεπώς απαλλάσσεται η Νέα Δημοκρατία για την οποία η Αρχή δέχεται ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία για στατιστικούς λόγους και δεν έκανε αυτή τη διαρροή.

Τα δύο μέλη της αρχής που μειοψήφισαν είχαν την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγούν όλοι λόγω αμφιβολιών καθώς έκριναν ότι έγινε μεν παραβίαση αλλά δεν προκύπτει ξεκάθαρα από ποιον.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 14:09:00

Back to top button