Οικονομία

Η λίστα με τα 123 προϊόντα που θα πωλούνται φθηνότερα από 6% έως και 15%

Τον κατάλογο με 123 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα οποία μειώνονται οι τιμές από 6% έως και 15% μέχρι το τέλος του μήνα, με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού –κυρίως αυτού των τροφίμων–, έδωσε στη δημοσιότητα, την Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ, «δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθεια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης: από τους επιχειρηματίες απαιτείται κοινωνική ευθύνη -και είναι καλή η πράξη με τη μείωση τιμών που ανακοίνωσαν, σημείωσε- η πολιτεία κάνει ελέγχους, παρά τις δυσκολίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και οι πολίτες θα πρέπει να αξιοποιούν τη δύναμη που έχουν αγοράζοντας από εκεί που τους συμφέρει».

«Αυτός ο συνδυασμός θα φέρει και άλλα αποτελέσματα. Αν θέλουμε να πηγαίνουμε μπροστά, πρέπει να παράγουμε καλύτερα και περισσότερα και να δώσουμε δυνατότητες στις νέες γενιές», προσέθεσε.

Ο ίδιος μάλιστα πααρατήρησε ότι «πέρσι τέτοιον καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%». Αυτό βέβαια σημαίνει, ότι από τις ήδη υψηλές τιμές του 2023, προστέθηκε άλλο ένα 3% –άρα ακρίβυναν κι άλλο τα προϊόντα.

«Προφανώς το καλοκαίρι υπήρξαν προϊόντα που μειώθηκαν οι τιμές, υπήρξαν όμως και προϊόντα που αυξήθηκαν οι τιμές γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα ψάρια. Έχουμε ένα τρίπτυχο που παλεύουμε. Πρώτον, ζητάμε από τους επιχειρηματίες υπευθυνότητα και είναι καλό αυτό που κάνουν με τα 120 προϊόντα, μετά δεύτερη η Πολιτεία που κάνει ελέγχους και τέλος εμείς οι πολίτες που πρέπει να αγοράζουμε από εκεί που μας συμφέρει», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, έχουμε την προσδοκία ότι θα έχουμε περισσότερους ακόμα κωδικούς πολύ σύντομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, φαίνεται ότι αυτοί θα ξεπεράσουν τους 600».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 12:06:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button