Κόσμος

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ «κρύβει $500 εκατ.» κάτω από νοσοκομείο της Βηρυτού

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι διατηρεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό σε ένα καταφύγιο-θησαυροφυλάκιο κάτω από μεγάλο νοσοκομείο στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να πλήξει το νοσοκομείο, αλλά απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Λιβάνου να κατασχέσει τα χρήματα που, όπως είπε, η τρομοκρατική οργάνωση είχε κλέψει από τον λιβανέζικο λαό.

Το νοσοκομείο Αλ-Σαχέλ στη συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ, Νταχίγια, στη νότια Βηρυτό, εκκενώθηκε λίγο αργότερα. Ο διευθυντής του, Φάντι Αλάμε αρνήθηκε ότι στο υπέδαφός του υπάρχει εγκατάσταση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οπως ανέφερε ο Guardian, το Ισραήλ δημοσίευσε μία φωτογραφία που υποτίθεται ότι έδειχνε ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο και είπε ότι είχε κρυφθεί εκεί στο παρελθόν ο Χασάν Νασράλα. Το καταφύγιο, εκτός από το θησαυροφυλάκιο, διαθέτει υπνοδωμάτια, γραφεία και τουαλέτες.

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ εξέδωσε σειρά προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της Νταχίγια ότι θα αρχίσει να πλήττει κτίρια στην περιοχή και ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν τουλάχιστον σε απόσταση 500 μέτρων. Όσοι παρέμειναν στην περιοχή, που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, άρχισαν να φεύγουν.

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, με το νοσοκομείο Αλ-Σαχέλ (το λευκό κτίριο) και τις δύο «εισόδους» στο καταφύγιο-θησαυροφυλάκιο, αριστερά και δεξιά (τα κόκκινα κτίρια)

Οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν περίπου μία ώρα αργότερα, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την περιοχή της Βηρυτού.

Ενα από τα πλήγματα χτύπησε ακριβώς μπροστά από την είσοδο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου του Λιβάνου. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν, ενώ το νοσοκομείο υπέστη «μεγάλες ζημιές» από την έκρηξη.

Παρά το χτύπημα, οι δραστηριότητες του νοσοκομείου συνεχίστηκαν κανονικά και υποδεχόταν τους τραυματίες.

Παράλληλα,  ο ισραηλινός στρατός έπληξε άλλη υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους μας ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έπληξε συνολικά περισσότερους από 300 στόχους της Χεζμπολάχ το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά) και τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ στον νότο.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν περίπου 30 γραφεία της «τράπεζας» της Χεζμπολάχ, του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος «Αλ Καρντ αλ Χάσαν», που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου.

Πλήγμα στη Δαμασκό: Σκότωσαν τον «τραπεζίτη» της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Εξαλείφθηκε (…) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», είπε.

Η μονάδα αυτή είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Αμυνας της Συρίας ανακοίνωσε τον θάνατο δυο ανθρώπων σε βομβαρδισμό που απέδωσε στο Ισραήλ και είχε στόχο αυτοκίνητο στη Δαμασκό.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πύραυλος είχε στόχο μη Σύρο, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου σε συνοικία όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιαχία Σινουάρ.

Η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο. «Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ εν μέρει χρηματοδοτείται από «εργοστάσια» στη Συρία, στην Υεμένη, στον Λίβανο και στην Τουρκία.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα «εργοστάσια» αυτά.

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον της Χεζμπολάχ στη Συρία και παντού», πρόσθεσε.

Χεζμπολάχ: Βομβαρδίσαμε στρατιωτικές βάσεις

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε με ομοβροντία πυραύλων τη βάση Γκλιλότ της μονάδας 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε επίσης πως εκτόξευσε ρουκέτες νωρίς το πρωί της Τρίτης εναντίον «ναυτικής βάσης» κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση των στηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατών.

Επίσης, είπαν ότι έπληξαν με πυραύλους την περιοχή Νιρίτ στα προάστια του Τελ Αβίβ. Σειρήνες ήχησαν στην μεγαλύτερη ισραηλινή πόλη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 11:01:00

Back to top button