Υγεία

Φέρνει στην Ελλάδα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Νέα δραστική ουσία φέρνει στην Ελλάδα η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, την τιρζεπατίδη το μοναδικό φάρμακο με δύο επίσημες ενδείξεις (παχυσαρκία και διαβήτη), έχοντας φέρει επίσης, ένα σημαντικό αριθμό κλινικών μελετών σε νοσοκομεία όλης της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 1.000 Έλληνες να έχουν πρόσβαση στη νέα θεραπεία.

Συγκεκριμένα, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ Ελλάδος έπειτα από ειδική συμφωνία με την Eli Lilly Αμερικής εισάγει στην Ελλάδα μια νέα δραστική ουσία την τιρζεπατίδη (εμπορική ονομασία Maounjaro) η οποία αφορά άτομα με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα καθώς και άτομα με διαβήτη. Θα διατίθεται σε προ γεμισμένες πένες των 4 δόσεων που θα διαρκούν για τις 4 εβδομάδες θεραπείας κάθε μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις για να πέσει η τιμή

Το κόστος του νέου σκευάσματος στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.000 δολάρια και η τιμή που ζήτησε η «μαμά» εταιρεία για την Ελλάδα άγγιζε τα 800 ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, Διονύσης Φιλιώτης και η ομάδα του έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις έριξαν την τιμή στα 253,05 ευρώ με την προϋπόθεση όμως, ότι το φάρμακο δεν θα μπει στη θετική λίστα για αποζημίωση (θα χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή-χειρόγραφη) ώστε να μην πληρώνει πάνω από 80% υποχρεωτικές επιστροφές κάθε χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φιλιώτης «δεν μπορεί μια εταιρεία να κυκλοφορήσει νέο φάρμακο που από την εισαγωγή του κιόλας θα είναι ζημιογόνο». Εξηγώντας επίσης ότι τα τελευταία έτη έχουν αποσυρθεί 6.000 κωδικοί φαρμάκων λόγω χαμηλού κόστους παρότι ήταν υψηλής θεραπευτικής αξίας και πολλά εξ αυτών έχουν αντικατασταθεί με ακριβότερα σκευάσματα.

Για το νέο σκεύασμα τρέχουν 2 κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ σε νοσοκομεία Αθήνας,  Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λάρισας και Κρήτης που έχουν ολοκληρώσει την ένταξη των ασθενών (1.010) με παχυσαρκία και με ή χωρίς διαβήτη και γίνεται η παρακολούθηση. Σχεδιάζονται να ακολουθήσουν και για άλλες ενδείξεις όπως αυτοάνοσα και παχυσαρκία, υπνική άπνοια κ.λπ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 εκατ. προ γεμισμένες πένες τιρζεπατίδη θα έχουν παραχθεί μέχρι τα τέλη του έτους για την κάλυψη των αγορών. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει ερευνητικά και στις νέες ενδείξεις της τιρζεπατίδη και στα νέα μόρια, (υπάρχουν μελέτες και για τον τριπλό αγωνιστή ρετατρουτίδη και στο από του στόματος GLP1).


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 09:39:00

Back to top button