Οικονομία

Νέο πρόγραμμα για ανέργους με επίδομα 1.725 ευρώ

Την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων, σε 4.984 ανέργους, εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ προσφέρει η νέα δράση του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 22.100.678,97 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, και Δυτικής Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής καθοδήγησης θα παρασχεθούν προς τους ωφελούμενους 13 συνεδρίες. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 345 ώρες, εκ των οποίων οι 270 ώρες αφορούν θεωρητική κατάρτιση και οι 75 ώρες πρακτική άσκηση. Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους ενέργειες του έργου είναι υποχρεωτική. Για το σύνολο των ενεργειών Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης της Πράξης δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Εφόσον ο καταρτιζόμενος δεν έχει αποδεδειγμένα πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, όπως Η/Υ ή/και σε τεχνολογίες διαδικτύου, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να διευκολύνει τη συμμετοχή του καταρτιζόμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τη παροχή της δυνατότητας στον τελευταίο να κάνει χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της αδειοδοτημένης δομής κατάρτισης. Η πρακτική άσκηση θα διεξαχθεί σε επιχειρήσεις με ανάλογο αντικείμενο προς το περιεχόμενο της θεωρητικής κατάρτισης που θα παρακολουθήσει κάθε ωφελούμενος.

Όροι και προϋποθέσεις

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,
  • να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα. Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης,
  • να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, και
  • να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980,
  • να κατοικούν στις επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης. Προς απόδειξη του συγκεκριμένου κριτηρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο στον οποίο κατοικούν.

Τι χρηματοδοτείται

Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5 ευρώ / ώρα κατάρτισης). Συνεπώς το εκπαιδευτικό επίδομα που θα καταβληθεί προκύπτει από τον τύπο: ώρες κατάρτισης που έχει παρακολουθήσει ο ωφελούμενος x 5 ευρώ. Δηλαδή η συνολική αξία του εκπαιδευτικού επιδόματος είναι: 345 ώρες κατάρτισης x 5 ευρώ = 1.725,00 ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 08:06:00

Back to top button