Πολιτική

Γαλάζιο «crash test» στα εθνικά ζητήματα – 33 Βουλευτές της ΝΔ ενημερώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Αναλυτική ενημέρωση για τα βήματα που γίνονται στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένεται να δώσει σήμερα στις 17:00 το απόγευμα, στα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τρεις εβδομάδες πριν από την έλευση Φιντάν, στη σκιά των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο αλλά και των ερωτήσεων προς Υπουργούς, από Βουλευτές προσκείμενους και στους δύο πρώην Προέδρους του κόμματος.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντά σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής τους 33 γαλάζιους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη από χθες έρχονται από την περιφέρεια όπως ενημέρωσαν το CNN Greece, για αυτή την ενημέρωση. Το τετ α τετ αν δεν αφορούσε εθνικά θέματα ύψιστης σημασίας θα γινόταν όπως και με άλλους υπουργούς σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο σε πιο χαλαρό κλίμα, αλλά η φύση της συζήτησης επιβάλει κάποια από όσα θα συζητηθούν να μην βγουν παραέξω.

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι έτοιμος να διαθέσει άπλετο χρόνο για να απαντήσει αναλυτικά σε όσα ερωτήματα τεθούν ώστε οι Βουλευτες να πάρουν όσες απαντήσεις χρειάζονται με στόχο να μην υπάρχει αχρείαστη ανησυχία για το που οδεύει η Αθήνα με αυτό τον διάλογο.

«Προσοχή στα εθνικά»

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες έχει διαμηνυθεί πάντως στους Βουλευτές σε διάφορα πηγαδάκια να είναι προσεκτικοί στα εθνικά ζητήματα και ειδικά αν σκοπεύουν να κάνουν κάποια ερώτηση στη Βουλή καθώς το timing είναι ευαίσθητο και τα εθνικά ζητήματα θέλουν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή.

Όπως έλεγαν στο CNN Greece αργά χθες το βράδυ «άλλο τα εθνικά ζητήματα και άλλο οι ερωτήσεις για την ενέργεια ή την καθημερινότητα, είναι πιο ευαίσθητα ζητήματα, κοντά στο νου και η γνώση».

Τι θα ρωτήσουν οι «γαλάζιοι»

Η σύνθεση της Επιτροπής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν Βουλευτές που έχουν τραβήξει ήδη τα φώτα της δημοσιότητας αφού έχουν υπογράψει ερωτήσεις σε Υπουργούς, ανήκουν δηλαδή στις ομάδες των 11 ή των 8 ή ακόμη, βρίσκονται πολύ κοντά στους δύο πρώην Προέδρους του κόμματος.

Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο Μίλτος Χρυσομάλλης από το σαμαρικό μπλοκ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των Α. Κατσανιώτη, Χ. Μπουκώρου και Κ. Βλάσση.

Έτοιμος να θέσει σειρά ερωτήσεων στον Γ. Γεραπετρίτη είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης όπως δήλωσε και χθες σε τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως έλεγαν στο CNN Greece κάποιοι από τους Βουλευτές «ο υπουργός μας κάλεσε, πρώτα θα ακούσουμε την ενημέρωση και μετά θα τοποθετηθούμε αν χρειάζεται, δεν ξέρουμε αν θα ανοίξει τα χαρτιά του».

Η ενημέρωση πάντως του Υπουργού Εξωτερικών έρχεται στη σκιά των δηλώσεων Σαμαρά από την Κύπρο περί «ήρεμων νερών» που όταν οδηγούν σε αποδοχή τετελεσμένων φέρνουν φουρτούνες….αλλά και της χειρουργικής απάντησης Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για τον διάλογο που έκανε και ο κ.Σαμαράς με τον Ερντογάν στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εξηγήσει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και να αποκρούσει σενάρια περί «επικείμενων εθνικών υποχωρήσεων», όταν μάλιστα η συζήτηση δεν έχει μπει καν στην ουσία της.

Επανεμφάνιση Κ. Καραμανλή

Τέσσερις ηµέρες πριν από τη συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής τη Δευτέρα 4 Νοεµβρίου θα απευθύνει οµιλία στη συµπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δηµοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη».

Όπως μαθαίνει το CNN Greece ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για περίπου δέκα λεπτά αλλά δεν αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά ζητήματα αλλά περισσότερο σε ζητήματα ευρωπαϊκά και θέματα δημοκρατίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 07:18:00

Back to top button