Περιβάλλον

«Σύμμαχος» στην προστασία του περιβάλλοντος το παιδικό βιβλίο – Η Ελένη Ανδρεάδη στο CNN Greece

Τη ζωτική σημασία που έχει για τα παιδιά η αρμονία με τη φύση και η προστασία του περιβάλλοντος, περιγράφει στο CNN Greece η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους νέους ανθρώπους, Ελένη Ανδρεάδη.

Με αφορμή το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι Μαχητές του Ντάο» που κυκλοφόρησε με τίτλο «Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος» μιλά για τους λόγους για τους οποίους τη γοήτευσε η συγγραφή παιδικών βιβλίων που εστιάζουν στο περιβάλλον και για την ανταπόκριση που αυτά μπορεί να έχουν από τους μικρούς πολίτες αυτού του κόσμου.

Τι πραγματεύεται όμως η «Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος»

Οι «Μαχητές του Ντάο» είναι δύο αδέρφια που κάθε Σάββατο στην σοφίτα του σπιτιού τους λύνουν υποθέσεις με τον παππού τους Σίφου, έναν ταξιδιώτη του χρόνου από την Κίνα. Ο γρίφος που καλούνται να λύσουν σχετίζεται με μια θαλάσσια χελώνα που έχει ξεβραστεί σε μια παραλία του Πειραιά. Ο παππούς τους, τους προσκαλεί να λύσουν ένα μυστήριο, με τα παιδιά να ταξιδεύουν μακριά μέσα στην πόλη, γνωρίζοντας νέους φίλους, ακολουθώντας στοιχεία και φτάνοντας στο τέλος να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Το νέο αυτό βιβλίο πραγματεύεται την πλαστική ρύπανση, ενώ δανείζεται στοιχεία από την αρχαία φιλοσοφία του Ντάο, με στόχο να προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες και εργαλεία «ευτυχίας» όπως ασκήσεις ευγνωμοσύνης, αλλά και ψυχικής ενδυνάμωσης, όπως ασκήσεις ενσυνειδητότητας και διαλογισμού.

Έμπνευση μια ομάδα παιδιών από την Ινδία που μάχονταν για να σώσουν τον πλανήτη

Για το συγγραφικό έργο της κας Ανδρεάδη, αποτέλεσε έμπνευση μια ομάδα παιδιών στην Ινδία που μάχονταν για να σώσουν τον πλανήτη.

«Έμαθα για την ομάδα αυτή δεκαπέντε χρόνια πριν ως περιβαλλοντική σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο. Μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό επέστρεψα στην Ελλάδα και θέλησα να ασχοληθώ με την εκπαίδευση παιδιών, ενώ μέχρι τότε ασχολούμουν με την περιβαλλοντική στρατηγική και την επικοινωνία ενηλίκων».

Έκτοτε δημιούργησε την περιβαλλοντική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» το υλικό της οποίας, σύμφωνα με την ίδια «έχει αγγίξει πάνω από 100,000 παιδιά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ τα βιβλία ακολούθησαν όταν πάντρεψα την αγάπη μου για την δημιουργική γραφή με την περιβαλλοντική στρατηγική».

Τα παιδιά βλέπουν με άλλα «μάτια» πια το περιβάλλον

Πώς μπορεί, όμως, πρακτικά, ένα παιδικό βιβλίο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους οι μικροί «πράκτορες»;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, η κα Ανδρεάδη αναφέρει τη θερμή υποδοχή των μηνυμάτων που εκπέμπουν τα βιβλία της στα παιδιά, τα οποία, όπως και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους διηγούνται τις αλλαγές που είχαν στη συμπεριφορά τους τόσο στο σπίτι, όσο και στην προσπάθεια να επηρεάσουν θετικά και άλλους.

eleni andreadi, andreadh

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Ελένη Ανδρεάδη

Ελένη Ανδρεάδη

«Τα παιδιά εξάλλου καταλαβαίνουν γρήγορα και αβίαστα ότι η βιωσιμότητα έχει να κάνει με το να ζήσουμε εμείς καλύτερα, σε αρμονία με τη φύση, στην οποία ανήκουμε και εμείς» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Έχουν παράλληλα ιδεαλισμό, αισιοδοξία, πίστη ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο και δημιουργική σκέψη, όλα εξαιρετικά εφόδια για ένα Μαχητή του Ντάο και αγωνιστή για την σωτηρία του πλανήτη μας» σημειώνει και εύχεται και «μεγάλοι» να μπορούσαν να αφυπνίσουν τα χαρακτηριστικά αυτά μέσα τους και να κινούνταν ανάλογα «όπως οι επείγουσες περιστάσεις το απαιτούν».

«Η αλλαγή, όσο δύσκολη και αν φαντάζει, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από εμάς»

Εάν κάτι αντιλαμβάνεται, μέσα από το έργο της, είναι πως τελικά «μπορούμε, μικροί και μεγάλοι, να γίνουμε όλοι πρωταγωνιστές για να σώσουμε τον πλανήτη μας».

«Ο καθένας από εμάς έχει ένα ρόλο να παίξει από την δική του ιδιότητα και καθημερινότητα στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ευτυχισμένου κόσμου» υπογραμμίσει.

Διευκρινίζει, δε, πως «δεν αρκούν τα παιδιά και δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε για μια επόμενη γενιά να αναλάβει την εξουσία».

«Αισθανόμαστε ασήμαντοι, αλλά η αλλαγή, όσο δύσκολη και αν φαντάζει, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από εμάς, μεμονωμένα αρχικά και τελικά μαζί» καταλήγει.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 07:35:00

Back to top button