Πολιτική

Έρχεται το πρώτο «crash test» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, την πρώτη μετά τη μεγάλη «φορτούνα» στον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση αύριο Τετάρτη (23.10.2024) στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έχει ζητήσει να παράσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί πια ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Νίκος Παππάς, ενώ θα είναι η πρώτη εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη σε συζήτηση αρχηγών στη Βουλή, μετά την επανεκλογή του.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ και στο αν ο επανεκλεγείς πρόεδρος του θα δείξει δείγματα γραφής για στροφή του στη στρατηγική του εντός και εκτός Βουλής. «Δεν άλλαξε το πρόσωπο, μένει να δούμε αν θα αλλάξουν οι πολιτικές» είναι η θέση του Μαξίμου, το οποίο πάντως ετοιμάζεται να κάνει το… πρώτο βήμα συνεννόησης με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Θετική η κυβέρνηση στην τροπολογία Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, προγραμματίζει να κάνει δεκτή την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος των «Σπαρτιατών», ώστε να συμπληρωθούν κενά στην ισχύουσα νομοθεσία και να μπει φραγμός στη χρηματοδότηση κόμματος που είτε σχετίζεται με εγκληματικές δραστηριότητες, είτε αποτελεί κέλυφος κόμματος που προέβη σε εγκληματικές πράξεις.

Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται την απόφαση του Αρείου Πάγου που δέχθηκε ότι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες» που υποκαθιστά τη «Χρυσή Αυγή», όπως απεφάνθη, και αφορμή για την τροπολογία ήταν η εκταμίευση κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα του Βασίλη Στίγκα, ύψους περίπου 800.000 ευρώ,

Εν αναμονή συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου βρίσκεται εν αναμονή τηλεφωνήματος από τη Χαριλάου Τρικούπη για τον καθορισμό ημέρας και ώρας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδυ της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Πεδία συναινέσεων…

Με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στο χώρο του κέντρου, το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί οι… «συγκρούσεις» με το ΠΑΣΟΚ εφεξής να είναι καθαρά πολιτικές, να αφορούν στις διαφορετικές και μόνο πολιτικές προσεγγίσεις τους.

Τα πεδία για συναινέσεις εκτιμάται ότι είναι πολλά, με το Μαξίμου να επιδιώκει συνθέσεις, από μία σειρά μεταρρυθμίσεων…. Από την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και την στήριξη της αλλαγής στην ηγεσία του Συνηγόρου του Πολίτη, έως τα εθνικά θέματα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε θέματα που το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά στηρίζει, όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΑΣΕΠ κ.α..

Δεδομένου ότι με την αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει πια, έστω και άτυπα, ρόλο… αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πάντως αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση ως ο «ισχυρός πόλος» απέναντι της, σε Μαξίμου και Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, σε αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον, «θα είναι πιο διαλλακτικός» και θα λειτουργήσει «πιο θεσμικά», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνει πίσω του το θέμα των υποκλοπών.

Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ μετά την εσωκομματική εκλογική «μάχη»

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς είναι η Ν.Δ. να μη χάσει τα ερείσματα που έχει αποκτήσει στον κεντρώο χώρο και περιμένουν να δουν τη δημοσκοπική τροχιά που θα καταγράψει από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσκόπηση της Alco για την τηλεόραση του Alpha, που δημοσιοποιήθηκε χθες (21.10.2024), εμφανίζει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι εμφανώς κερδισμένος μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, σταθερά στη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει στην πέμπτη θέση.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. διατηρεί σταθερά το προβάδισμα της, με μικρή άνοδο… Προηγείται με 9,7 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,3% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 9,3%. Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 8,6% και ακολουθεί πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%.

Η Φωνή Λογικής, της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταγράφει 4,1%, η Νίκη βρίσκεται στο 3,9%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,3%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,8% και η Νέα Αριστερά στο 1,9%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 15,3%.

To άρθρο Έρχεται το πρώτο «crash test» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 07:11:00

Back to top button