Αθλητικά

Formula 1: Πρόστιμο 500.000 ευρώ στους διοργανωτές του Grand Prix των ΗΠΑ για εισβολή φιλάθλων στην πίστα

Η FIA επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στους διοργανωτές του Grand Prix της Formula 1 στις ΗΠΑ, λόγω εισβολής θεατών στην πίστα, με τις 350.000 ευρώ να είναι με αναστολή.

Στο τέλος του Grand Prix της Formula 1 που διεξήχθη χθες βράδυ (20.10.2024) στο “Circuit of the Americas” στο Όστιν του Τέξας, ένας αριθμός θεατών μπήκε στην πίστα στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, ενώ αρκετά μονοθέσια, τα οποία μόλις είχαν δει την καρό σημαία, δεν είχαν επιστρέψει ακόμα στα πιτ.

Η FIA εκτίμησε ότι περίπου 200 άτομα εισέβαλαν πρόωρα στην πίστα, σκαρφαλώνοντας συρματοπλέγματα ύψους δύο μέτρων, ενώ στη συνέχεια πέρασαν ένα χαμηλότερο φράκτη και ακολούθως μια μπαριέρα, προκειμένου να βρεθούν μέσα στην πίστα.

Το εν λόγω παράπτωμα θεωρείται σοβαρή παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας της FIA κι έτσι εκπρόσωποι από τον promoter του αγώνα και το σιρκουί κλήθηκαν μετά το τέλος του γκραν πρι να δώσουν εξηγήσεις στους αγωνοδίκες. Αυτοί έκριναν ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών της FIA κι έτσι επέβαλαν πρόστιμο 500.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 350.000 ευρώ είναι με αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι τότε εισβολή θεατών σε αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου που διεξάγονται στην πίστα του Τέξας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος του προστίμου είναι με αναστολή, γιατί αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη τέτοια παραβίαση των μέτρων ασφαλείας στην πίστα “Circuit of the Americas”. Εκτός από το πρόστιμο, ο promoter θα πρέπει πριν από το τέλος του έτους να υποβάλει ένα επίσημο σχέδιο στη FIA, με το οποίο θα καθορίζει τα μέτρα που θα λάβει για να αποτρέψει την επανάληψη ενδεχόμενης εισβολής, καθώς και να διερευνήσει άλλες περιοχές, από τις οποίες μπορούν να εισβάλουν θεατές στην πίστα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί και σε άλλους αγώνες πρόωρη εισβολή θεατών στην πίστα, προτού επιστρέψουν όλα τα μονοθέσια στα πιτ. Κάτι τέτοιο συνέβη στο εφετινό Grand Prix του Καναδά, καθώς και στους περυσινούς αγώνες σε Αυστραλία και Βραζιλία. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, οι διοργανωτές του γκραν πρι στη Μελβούρνη αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο φιλάθλων στην πίστα ενόψει του εφετινού αγώνα στο Άλμπερτ Παρκ.

To άρθρο Formula 1: Πρόστιμο 500.000 ευρώ στους διοργανωτές του Grand Prix των ΗΠΑ για εισβολή φιλάθλων στην πίστα δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 17:18:00

Back to top button