Κόσμος

Πώς προβάρουν οι Ισραηλινοί τη «μεγάλη επίθεση» κατά του Ιράν

Οι στόχοι που σκοπεύει να χτυπήσει το Ισραήλ στην αναμενόμενη μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν παραμένουν μυστικοί. Ωστόσο, αυτό που αρχίζει να αποκαλύπτεται είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται για το χτύπημα. Λεπτομέρειες για στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει ως «πρόβα τζενεράλε» πριν από την επίθεση διέρρευσαν σε φιλοϊρανικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρχική πηγή έγγραφα αμερικανικών δορυφορικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Στις ασκήσεις, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 16 αερομεταφερόμενοι πύραυλοι, 40 πύραυλοι «Rocks» τελευταίας τεχνολογίας και αεροπλάνα ανεφοδιασμού (air tankers)ύ. Το τελευταίο υποδεικνύει ότι το Ισραήλ σκοπεύει να χτυπήσει στόχους σε όλο το Ιράν.

Η κλίμακα της άσκησης, γράφουν οι Times, ήταν παρόμοια με τα πλήγματα που πραγματοποίησε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Παρ’ όλα αυτά, το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο και αφορά το είδος των στόχων που θα επιλέξει το Ισραήλ και, κυρίως, εάν τα αντίποινα (για τους ιρανικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου) θα αφορούν και στρατιωτικούς στόχους ή εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα ή τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφύγει τα δύο τελευταία, καθώς ένα τέτοιο χτύπημα θα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» του Ιράν και θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν υπαινίσσονται καμία «μυστική δραστηριότητα» που ίσως σχεδιάζει το Ισραήλ, σαν εκείνη με την ανατίναξη των βομβητών της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μυστικές επιχειρήσεις για να καταστρέψει πυρηνικές και ενεργειακές τοποθεσίες, να σκοτώσει επιστήμονες και να διεξάγει κυβερνοπόλεμο, μερικές φορές ενεργώντας μόνο του και κάποιες άλλες με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση του επικείμενου χτυπήματος, αναφέρουν οι Times, τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι ο Μπάιντεν βασίζεται σε πληροφορίες από τις δικές του μυστικές υπηρεσίες καθώς και σε όσα του λέει ο ίδιος ο Νετανιάχου. Την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία για τη συνάντηση της G7, εάν ξέρει πώς και πότε το Ισραήλ σχεδίαζε να απαντήσει στην ιρανική επίθεση, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι και ναι». Ερωτηθείς αν θα αποκάλυπτε τα σχέδια, είπε: «Οχι και όχι».

Είναι, συνεπώς, σχετικά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι εάν οι ΗΠΑ είναι ενήμερες και με δεδομένη την κάθετη αντίθεσή τους σε χτυπήματα κατά των πυρηνικών και των πετρελαίων του Ιράν, αυτά τα δύο πράγματι δεν θα αποτελέσουν στόχους. Αυτό, φυσικά, εάν ο Νετανιάχου λέει (όλη) την αλήθεια στον Μπάιντεν…

Τα δύο έγγραφα που διέρρευσαν φέρουν την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και φαίνεται να προέρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία αναλύει δορυφορικές εικόνες, σύμφωνα με τους Times. Με κάποιο τρόπο που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, διέρρευσαν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και κυκλοφόρησαν σε φιλοϊρανικούς λογαριασμούς στο Telegram και στη συνέχεια ευρύτερα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά τους.

Οι μυστικοί πύραυλοι και τα air tankers

Σύμφωνα με τους Times, οι αναφορές βασίζονται κυρίως σε δορυφορικές εικόνες με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου. Λένε ότι οι εικόνες δείχνουν «τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να  συνεχίζουν τις βασικές προετοιμασίες πυρομαχικών και τη μυστική δραστηριότητα UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), με σκοπό “σχεδόν σίγουρα” ένα χτύπημα στο Ιράν». Μια επίθεση, επισημαίνουν οι αναφορές, θα μπορούσε να συμβεί χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση από κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει προετοιμάσει, μεταξύ άλλων, 16 πυραύλους με την κωδική ονομασία «Χρυσός Ορίζοντας», για τους οποίους ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, γι’ αυτό και εικάζεται ότι αποτελούν ένα νέο, μυστικό όπλο που έχει αναπτύξει το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να πετούν χωρίς να τους ανιχνεύουν τα ραντάρ.

Στις ασκήσεις χρησιμοποιήθηκαν επίσης σαράντα πύραυλοι ISO2 Rocks, τους οποίους προμηθεύουν τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ορισμένοι ISO2 Rocks πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στη στρατιωτική βάση του Ισφαχάν τον περασμένο Απρίλιο.

Το μέγεθος της επίθεσης που θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και το είδος των στόχων που θα χτυπήσει, θεωρούνται από διπλωματικές πηγές ως «η πιο σημαντική απόφαση του πολέμου μέχρι στιγμής», επισημαίνουν οι Times.

Η προοπτική ότι μπορεί να περιοριστεί σε ένα χτύπημα αντίστοιχο με εκείνο που κατάφερε εναντίον των Χούθι είναι καθησυχαστική για τον Μπάιντεν. Λιγότερο καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, το Ισραήλ προετοιμάζεται σαφώς για μια ακόμη μεγάλη επίθεση.

Εχει απομακρύνει μεγάλο μέρος του στόλου του από το λιμάνι της Χάιφα, έχει διασκορπίσει τα αεροσκάφη που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Οβντα στον Νότο και έχει μετακινήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho II μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Η διασπορά είναι σχεδόν σίγουρα μια αμυντική κίνηση», αναφέρει η έκθεση που διέρρευσε. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου, σκότωσε μόνον ένα άτομο, έναν Παλαιστίνιο ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσματα που προέκυψαν από την αναχαίτιση ορισμένων πυραύλων. Οι ΗΠΑ ασκούν έκτοτε πίεση στον Νετανιάχου να περιορίσει τα αντίποινα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι πιθανό να έχει εξοργιστεί περαιτέρω μετά την επίθεση με drone στο σπίτι του, στην ισραηλινή πόλη Καισάρεια, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Από τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, δύο αναχαιτίστηκαν, αλλά το ένα φαίνεται να διείσδυσε και προσγειώθηκε κοντά στο σπίτι. Η οικογένεια του Νετανιάχου δεν ήταν στο σπίτι και δεν υπήρξαν θύματα.

Το Πεντάγωνο φέρεται να «ανησυχεί για τη διαρροή», η οποία όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο προς τον Νετανιάχου ότι «ελέγχει όσα εκείνος λέει στον Μπάιντεν». «Καμία διαρροή δεν γίνεται τυχαία», ανέφεραν στους Times πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για τη διαρροή είναι «σε εξέλιξη», λέγοντας στο CNN: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 14:10:00

Back to top button