Κόσμος

«Μαφία» νεογέννητων στην Τουρκία: Υπεύθυνη για τον θάνατο 21 βρεφών – Εμπλέκονται δεκάδες νοσοκομεία

Σοκ προκαλούν στην Τουρκία οι αποκαλύψεις των αρχών για την «μαφία των νεογέννητων»  η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο τουλάχιστον 21 βρεφών. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της Τουρκικής υγείας στο οποίο εμπλέκονται 11 νοσοκομεία 47 άτομα με τους «εγκαφάλους» του κυκλώματος να είναι αντιμέτωποι με έως και 500 χρόνια φυλάκιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το κύκλωμα στα νοσοκομεία φέρεται να εκμεταλλευόταν νεογέννητα βρέφη από κρατικά νοσοκομεία, μεταφέρνοντάς τα σε ιδιωτικές κλινικές και νοσηλεία τους για εβδομάδες με σκοπό το κέρδος.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 21 θάνατοι βρεφών, αριθμός που ενδέχεται να μεγαλώσει, σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς επιδιώκουν να πετύχουν ποινές έως και πάνω από 500 χρόνια φυλάκισης για τους φερόμενους ως αρχηγούς της συμμορίας, οι οποίοι μετέφεραν τα βρέφη σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης, αντί σε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια, με σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Η συμμορία, πρακτικά, παρουσίαζε ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις ή υπέβαλε τα βρέφη σε ακατάλληλες θεραπείας με στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας.

Οι θάνατοι των βρεφών προήλθαν από παρατεταμένη παραμονή σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών ή από λοιμώξεις. Τα μέλη της συμμορίας, η οποία περιλαμβάνει νοσηλευτές και γιατρούς, μοιράζονταν στη συνέχεια τα κέρδη που προέκυπταν από αυτές τις δόλιες δραστηριότητες.

Η απάντηση της Τουρκικής κυβέρνησης

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμίσογλου σε ζωντανή σύνδεση στο CNN Türk, ανακοίνωσε ότι σε 11 νοσοκομεία ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας τους και δεν λειτουργούν πλέον ως εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί. Δεν θα δεχθούμε ασθενείς και θα μεταφέρουμε τους υπάρχοντες ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, ενώ θα σταματήσουν τις νοσοκομειακές τους λειτουργίες.

Φυσικά, θα στηρίξουμε όσους εργάζονται εκεί και έχουν πραγματικά καλές προθέσεις, όσο μπορούμε ως κράτος».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι 47 άτομα βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία το υπουργείο αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό.

Επαναλαμβάνοντας την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών, ο κ. Μεμίσογλου κάλεσε το κοινό να εμπιστεύεται τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και επιβεβαίωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Τόνισε την ανάγκη να εξαλειφθούν τυχόν «σάπια μήλα» από το σύστημα, δηλώνοντας: «Τα σάπια μήλα δεν μπορούν να παραμείνουν στο σύστημά μας».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 12:31:00

Back to top button