Οικονομία

Ο Πρωθυπουργός για το νέο παραγωγικό μοντέλο και την ενίσχυση των επενδύσεων

Η θέσπιση καθεστώτος ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων και ο χαρακτηρισμός όλων των επενδύσεων που γίνονται σε παραμεθόριες περιοχές ως στρατηγικών, θα βρεθούν μεταξύ των κυβερνητικών ανακοινώσειων το απόγευμα σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης  με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη, στην οποία θα δώσει το παρών και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως αναφέρεται, το νέο παραγωγικό μοντέλο αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, ανά Περιφέρεια, ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας, βοηθάει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο ενώ, σημαντικό τμήμα του αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.

Βάση του νέου μοντέλου αποτελεί ένας συνδυασμός κινήτρων και χρηματοδοτήσεων, με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να κατευθυνθούν, χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω απλοποίησης της διαδικασίας έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήδη -σημειώνεται- βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, καθώς οι δυνητικοί επενδυτές θα απευθύνονται μόνο σε μία υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ορίζοντας υλοποίησης της νέας δέσμης μέτρων και παρεμβάσεων είναι επόμενη τριετία, με πάνω από 3 δισ. ευρώ να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης για προώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 10:12:00

Back to top button