Κόσμος

Το μοιραίο λάθος του Σινουάρ που του κόστισε τη ζωή και η εντολή που έδωσε στα μέλη της Χαμάς

Με την ίδια του τη ζωή φαίνεται πως πλήρωσε ο Γιαχία Σινουάρ ένα λάθος που έκανε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς, Άραβες και αξιωματούχους της Χαμάς, αποκαλύπτοντας ότι Άραβες διαπραγματευτές του πρόσφεραν έξοδο από τη Γάζα, την οπαία και αρνήθηκε.

Ο Γιαχία Σινούαρ φέρεται να απέρριψε πρόταση που θα του επέτρεπε να επιστρέψει στην Αίγυπτο, προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Χαμάς, μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγής ομήρων. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ ο Σινουάρ ήλπιζε ότι ο πόλεμος που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 θα έσερνε το Ιράν σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ισραήλ.

«Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος» φέρεται να είπε ο Σινουάρ τότε στους Άραβες μεσολαβητές.

Ο Σινουάρ φέρεται να είχε βασιστεί στο μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων, λέγοντας στους αξιωματούχους της Χαμάς που εδρεύουν εκτός Γάζας να αρνηθούν τις παραχωρήσεις, καθώς η παγκόσμια πίεση στο Ισραήλ θα ανάγκαζε την Ιερουσαλήμ να συμφωνήσει τελικά με σκληρούς όρους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, μετά την εκτέλεση έξι ομήρων από τη Χαμάς και το χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ με τους βομβητές-βόμβες, ο Σινουάρ είχε προβλέψει ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση θα πιεζόταν να προχωρήσει σε παραχωρήσεις για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται να είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της Χαμάς ότι, παρά την πίεση που θα δεχθούν για μια συμφωνία, δεν θα πρέπει να κάνουν καμία παραχώρηση.

Η εντολή που έδωσε στα μέλη της Χαμάς

Ο Σινουάρ, γνωρίζοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός τον πλησίαζε και βλέποντας μεγάλο μέρος της Χαμάς να καταρρέει μετά από έναν χρόνο πολέμου, φέρεται να άφησε μήνυμα στους οπαδούς του για μετά τον θάνατό του.

Γνωρίζοντας ότι η εξάλειψή του θα οδηγούσε πιθανότατα το Ισραήλ να προσφέρει νέες συμφωνίες, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους του ότι η Χαμάς θα ήταν σε ισχυρότερη θέση για να κάνει μία συμφωνία, σύμφωνα με Άραβες μεσολαβητές.

Συνέστησε μετά τον θάνατό του, η Χαμάς να διορίσει ένα συμβούλιο ηγετών για να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τη μετάβαση μετά το θάνατό του, ανέφεραν οι μεσολαβητές.

Τα λάθη του Ισραήλ

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ισραηλινή ηγεσία επέλεξε να μην εξοντώσει τον Σινουάρ πριν από τις επιθέσεις του στις 7 Οκτωβρίου, παρά τις αρκετές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

Ισραηλινές πηγές που συμμετείχαν στους σχεδιασμούς είπαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι διαφωνίες ανάμεσα σε αξιωματούχους και ο κακός συγχρονισμός οδήγησαν στην επιβίωση του Σινουάρ.

To άρθρο Το μοιραίο λάθος του Σινουάρ που του κόστισε τη ζωή και η εντολή που έδωσε στα μέλη της Χαμάς δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 10:16:00

Back to top button