Auto

Τα 5 πιο ισχυρά υπεραυτοκίνητα με ατμοσφαιρικούς κινητήρες!

Όταν τα turbo έγιναν ο κανόνας στην αυτοκινητοβιομηχανία κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, πολλές εταιρείες τα χρησιμοποίησαν στα μοντέλα υψηλών επιδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η επιδίωξη για ολοένα μεγαλύτερα μεγέθη απόδοσης σε συνδυασμό με την ανάγκη συμβατότητας με τις εκπομπές ρύπων, στις πιο σημαντικές αγορές, ώθησαν τους κατασκευαστές υπεραυτοκινήτων είτε να χρησιμοποιούν πολλαπλούς υπερσυμπιεστές ή να αναπτύξουν υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης.

Ωστόσο, μερικές μάρκες παρέμειναν πιστές στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες, καταφέρνοντας να αντλήσουν εντυπωσιακά νούμερα απόδοσης χρησιμοποιώντας με τον πλέον έξυπνο τρόπο το μηχανολογικό τους «οπλοστάσιο».

5. Lamborghini Essenza SCV12 – 819 ίπποι



Η Aventador, που παρουσιάστηκε το 2011 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, ήταν το πιο πρόσφατο κορυφαίο υπεραυτοκίνητο της Lamborghini που  κινούνταν από έναν ατμοσφαιρικό V12.

Η Aventador χρησιμοποιήθηκε επίσης από το αγωνιστικό τμήμα Squadra Corse της Lamborghini ως βάση για την Essenza SCV12 του 2020, ένα σούπερ αυτοκίνητο που κόβει την ανάσα, μόνο για πίστα.

Αν και βασίζεται στο πλαίσιο της Aventador, ολόκληρο το αμάξωμα επανασχεδιάστηκε με γνώμονα την αεροδυναμική υπεροχή. Το όπλο πίστας έλαβε τον ίδιο ατμοσφαιρικό V12 6,5 λίτρων που τροφοδοτούσε την Aventador, αλλά βελτιώθηκε πλήρως για να παράγει 819 ίππους.

4. Ferrari 812 Competizione – 819 ίπποι



Η 812 Superfast, το όμορφο GT που σχεδιάστηκε το 2017 από τον Flavio Manzoni της Ferrari Centro Stile ανταποκρίθηκε στο όνομά του χάρη στον ατμοσφαιρικό V12 των 789 ίππων που του επέτρεψε να φτάσει την τελική ταχύτητα των 340 χλμ/ώρα/

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε μια πολύ πιο ισχυρή, εστιασμένη στην πίστα αλλά και νόμιμη έκδοση της 812 που ονομάζεται Competizione.

Διαθέσιμο είτε ως συμβατική Berlinetta είτε με τοπ Targa (Competizione A), το θηρίο έλαβε πολυάριθμες αναβαθμίσεις στυλ και απόδοσης σε σχέση με τα στάνταρ αντίστοιχά του, Superfast και GTS. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές τις αναβαθμίσεις ήταν μια βελτιωμένη έκδοση του 6,5 λίτρων F140 V12 που απέδιδε 819 ίππους και 692 Nm.

3. Ferrari Daytona SP3 – 829 ίπποι



Περίπου ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του προαναφερθέντος μοντέλου με εστίαση στην πίστα, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία λάνσαρε ένα ακόμη ατμοσφαιρικό αριστούργημα.

Ονομάζεται Daytona SP3, το περιορισμένης έκδοσης υπεραυτοκίνητο εμπνεύστηκε από το αγωνιστικό αυτοκίνητο αντοχής 330 P4 που κέρδισε τις 24 ώρες της Daytona το 1967. Κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα από ανθρακονήματα, η SP3 κρύβει ένα πλαίσιο LaFerrari Aperta και την ίδια έκδοση το F140 V12 ως 812 Competizione.

Ωστόσο, η απόδοση αυξήθηκε κατά 10 ίππους, δίνοντας στο αυτοκίνητο συνολικά 829 hp και καθιστώντας το, την πιο ισχυρή ατμοσφαιρική, νόμιμη Ferrari που κατασκευάστηκε ποτέ. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η SP3 Daytona μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα και να φτάσει σε τελική ταχύτητα των 340 χλμ./ώρα

2. Pagani Huayra R Evo – 900 ίπποι



Ενώ η νέα Pagani Utopia και οι περισσότερες εκδόσεις της Huayra χρησιμοποιούσαν κινητήρα Mercedes- AMG V12 με διπλό τούρμπο, μερικές ειδικές εκδόσεις της Huayra μόνο για πίστα, έλαβαν επίσης ένα ατμοσφαιρικό κινητήρα Mercedes-Benz HWA 6,0 λίτρων V12.

Η πρώτη ήταν η Huayra R του 2021, η οποία απέδιδε 838 ίππους και η δεύτερη, η Huayra R Evo που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος (2024), έλαβε μια έκδοση 900 ίππων του ίδιου κινητήρα, χάρη στους νέους εκκεντροφόρους και μια αναβαθμισμένη ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU).

1.Aston Martin Valkyrie AMR Pro – 1.000 ίπποι



Αναπτύχθηκε παράλληλα με την Red Bull Racing Advanced Technologies και σχεδιάστηκε από τον μάγο μηχανικών της F1, Adrian Newey, η Valkyrie είναι αναμφισβήτητα το πιο εξωφρενικό αυτοκίνητο παραγωγής που φέρει τα λογότυπα της Aston Martin.

Με ένα ελαφρύ αμάξωμα σχεδιασμένο να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό αεροδυναμικά, μοιάζει περισσότερο με υπεραυτοκίνητο αγώνων αντοχής παρά με οτιδήποτε νόμιμο στο δρόμο.

Ωστόσο, η Valkyrie είναι νόμιμο για το δρόμο και τροφοδοτείται από έναν V12 6,5 λίτρων σχεδιασμένος από την Cosworth που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα για να παρέχει συνολική ισχύ 1.160 ίππων.

Επειδήμ όμως, μιλάμε για υπεραυτοκίνητα που τροφοδοτούνται από ατμοσφαιρικό κινητήρα, θα σταθούμε στην έκδοση πίστας, με την ονομασία Valkyrie AMR Pro.

Αν και μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο μοντέλο παραγωγής, το AMR Pro παραλείπει τον ηλεκτροκινητήρα για να προσφέρει ένα ελαφρύτερο πακέτο. Επιπλέον, ο V12 των 6,5 λίτρων του είναι ρυθμισμένος να παράγει 1.000 ίππους, καθιστώντας το το πιο ισχυρό ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-20 18:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button