Κόσμος

Βίντεο ντοκουμέντο με τον Σινουάρ να καταφεύγει σε τούνελ πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) δημοσίευσε το Σάββατο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, να διαφεύγει τη νύχτα πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ένα σύμπλεγμα τούνελ κάτω από το σπίτι του στη Χαν Γιούνις, μεταφέροντας εξοπλισμό και προμήθειες για παρατεταμένη παραμονή στα υπόγεια καταφύγια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον IDF, το βίντεο, που βρέθηκε στη Γάζα πριν από αρκετούς μήνες, αποδεικνύει ότι «ακόμα και την παραμονή της σφαγής ο Σινουάρ ασχολείτο με την επιβίωση του και την επιβίωση της οικογένειάς του».

«Λίγες ώρες πριν από τη σφαγή, ο Σινουάρ και η οικογένειά του διέφυγαν μόνοι τους στο τούνελ. Για ώρες, μετέφεραν σακούλες με τρόφιμα, νερό, μαξιλάρια, τηλεόραση plasma, στρώματα και άλλες προμήθειες για μακροχρόνια παραμονή» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου όπου έδειξε το βίντεο, μιλώντας πρώτα στα εβραϊκά και στη συνέχεια κάνοντας σύντομες δηλώσεις στα αγγλικά.

«Μεταξύ άλλων, αυτά τα βίντεο βοήθησαν τον IDF και τη Σιν Μπετ (σ.σ. υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ) να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης του Σινουάρ. Τον καταδιώξαμε και τον αναγκάσαμε να κινηθεί ως καταζητούμενος».

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο, ο IDF έφτασε στο «υπόγειο οχυρό» που είχε κατασκευάσει ο Σινουάρ στη Χαν Γιούνις, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί, ωστόσο, λίγο πριν. Ο IDF βρήκε «τουαλέτες, ντους, κουζίνα, κρεβάτια, στολές, χρηματοκιβώτια, πολλά μετρητά, έγγραφα και άλλες πληροφορίες» στο σημείο.

«Αρκετές φορές οι δυνάμεις μας ήταν πολύ κοντά του και έφτασαν στα σημεία όπου είχε μείνει λίγο πριν καταφέρει να διαφύγει» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η επίθεση του IDF στη Χαν Γιούνις ανάγκασε τον Σινουάρ να διαφύγει στη Ράφα, όπου κρυβόταν σε ένα τούνελ που είχε κατασκευαστεί για ανώτερα στελέχη της Χαμάς στη γειτονιά Τελ Σουλτάν, συνέχισε.

Και αυτό το υπόγειο συγκρότημα «είχε όλα όσα χρειαζόταν: τηλεόραση, φαγητό, καναπέδες, κρεβάτια, μέσα επικοινωνίας και ελέγχου. Βρήκαμε δείγμα DNA του σε ένα χαρτομάντηλο εκεί, με το οποίο σκούπισε τη μύτη του».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του IDF, τον τελευταίο χρόνο «ο Σινουάρ κρυβόταν τις περισσότερες φορές υπόγεια στην περιοχή μεταξύ Χαν Γιούνις και Ράφα, και έβγαινε μόνο για να διαφύγει, συνοδευόμενος από σωματοφύλακες και έχοντας στην κατοχή του έγγραφα, πιστοποιητικά, όπλα και χρήματα».

Την Τετάρτη, στρατεύματα του IDF με την Ταξιαρχία Μπισλαμάχ εντόπισαν τρεις ενόπλους κοντά τους και τους επιτέθηκαν. Ενας από αυτούς, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Σινουάρ, αποχώρησε από τους άλλους δύο άνδρες και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις.

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρώτη φορά που ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κρυβόταν υπόγεια για έναν χρόνο, συναντήθηκε με τις δυνάμεις του IDF στη Γάζα, και αυτή είναι επίσης η στιγμή που εξοντώθηκε» υποστήριξε ο Χαγκάρι. Εκεί, λοιπόν, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ έκλεισαν τους λογαριασμούς τους «με τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τη βάρβαρη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

Ο IDF δημοσίευσε επίσης ένα ακόμη βίντεο από τις τελευταίες στιγμές του ο Σινουάρ στη γειτονιά Τελ Σουλτάν στη Ράφα. Το βίντεο δείχνει τον βομβαρδισμό με οβίδες και πυρά πολυβόλων εναντίον ενός κτιρίου στο οποίο είχε καταφύγει ο τρομοκράτης. Σκοτώθηκε στη μάχη, και εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε την Πέμπτη.

Σε άλλες εικόνες που δημοσίευσε ο IDF διακρίνεται το τούνελ στο Τελ Σουλτάν, όπου ο Σινουάρ κρυβόταν τους τελευταίους μήνες, καθώς και τα χαρτομάντηλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ταυτοποίηση του DNA του.

Πρόσθετα ντοκουμέντα που δημοσιοποίησαν οι Ισραηλινοί από την υπόγεια «κατοικία» του Σινουάρ στο Τελ Σουλτάν (IDF)

Το τούνελ αυτό βρισκόταν κοντά στη υπόγεια δίοδο όπου έξι ισραηλινοί όμηροι κρατήθηκαν και αργότερα δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τον Χαγκάρι. Τόνισε ότι «δεν υπήρχαν όμηροι μαζί με τον Σινουάρ όταν εξοντώθηκε», και ότι ο IDF «ενεργεί με την απαραίτητη προσοχή» για να προστατεύσει τους ομήρους και τους στρατιώτες του.

Η παρουσίαση όλων των παραπάνω, τη στιγμή που στελέχη και υποστηρικτές της Χαμάς χαιρέτιζαν τον θάνατο του Σινουάρ ως τη δολοφονία ενός ήρωα που έπεσε μαχόμενος για τα ιδανικά των Παλαιστινίων, είχε σαφή σκοπό.

«Αυτό που δείξαμε απόψε αποδεικνύει ξανά ότι οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, όποιοι και αν είναι, δεν νοιάζονται για το τίμημα που πληρώνει ο λαός της Γάζας. Τους χρησιμοποιούν μόνο ως ανθρώπινες ασπίδες και ασχολούνται μόνο με τη δική τους επιβίωση» υπογράμμισε ο Χαγκάρι, ενώ πρόσθεσε:

«Οπως μπορούμε να δούμε, σε όλη τη διάρκεια (του πολέμου), ο Σινουάρ ενδιαφερόταν πρώτα και κύρια για τον εαυτό του και την επιβίωσή του. Ενα παράδειγμα αυτού είναι τα μετρητά που κρατούσε μαζί του όπου κι αν πήγαινε. Μετά την εξόντωσή του, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τιμή του. Ωστόσο ο Σινουάρ ζούσε και συμπεριφερόταν σαν ένας καταζητούμενος τρομοκράτης, και έτσι τελείωσε τη ζωή του».

«Σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Σινουάρ κρυβόταν και έτρεχε, ενώ συχνά ο πόλεμος μαινόταν κοντά του και πάνω του. Ενώ οι διοικητές του IDF πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, οι τρομοκράτες της Χαμάς εκτελούσαν τις πράξεις τους καθώς οι ηγέτες και οι διοικητές τους κρύβονταν και έκαναν τα πάντα για να διαφύγουν» επέμεινε.

Η Hermès τσάντα (;) της συζύγου του Σινουάρ

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του IDF αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντραέι, σε δικό του σχόλιο για το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς να διαφεύγει με την οικογένειά του σε τούνελ την παραμονή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, εστίασε σε ένα καρέ στο οποίο εικονίζεται η σύζυγος του τρομοκράτη, η οποία φαίνεται να κρατάει μια τσάντα Hermès Birkin, αξίας 32.000 δολαρίων.

Ο Αντραέι να αντιαπαραθέτει τον ισχυρισμό αυτό –που είχε ήδη διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– αυτή με τη φτώχεια που βιώνουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι «δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-20 12:51:00

Back to top button