Οικονομία

Έξτρα επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Μέχρι και τα 1.000 ευρώ θα φτάσει φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που μένουν σε οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, ενώ αυξημένο έως και 25% θα είναι το επίδομα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση τους.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι θα λάβουν από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη δόση θα είναι της τάξεως του 60% του συνολικού ποσού και θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ η εξόφληση του υπόλοιπου 40% θα γίνει τον Απρίλιο.

Έξτρα επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος εξήγησε πως το τελικό ποσό θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

«Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί τον Απρίλιο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη του επιδόματος οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν:

  • ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ / άγαμοι,
  • έως 24.000 ευρώ / έγγαμοι

Ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά:

  • τα 200.000 ευρώ / άγαμοι
  • τα 300.000 ευρώ / έγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται ύστερα από αίτηση στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-20 09:30:00

Back to top button