Οικονομία

Ακίνητα: Στροφή σε μικρότερα διαμερίσματα κάνουν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη

Περιζήτητα είναι τα μικρά σπίτια από ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αναζητούν να νοικιάσουν τους τελευταίους μήνες ακίνητα έως 75 τ.μ. Την ώρα που συνεχίζεται το ράλι των ενοικίων και στη συμπρωτεύουσα όπου οι τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 9,20 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της REMAX στη Θεσσαλονίκη, αναφορικά με την επιφάνεια των ακινήτων, οι προτιμήσεις των ενοικιαστών διαφοροποιούνται συγκριτικά με αυτές στην Αττική. Το 32,9% των Θεσσαλονικών μίσθωσαν μικρότερης επιφάνειας ακίνητα έως 75 τ.μ. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης, τα ακίνητα που μισθώθηκαν ήταν έως 50 τ.μ. και στη Δυτική Θεσσαλονίκη έφτασαν και τα 100 τ.μ. Στην ανατολική πλευρά, ως επί το πλείστον, προτιμήθηκαν μεγαλύτερης επιφάνειας
ακίνητα από 101 έως 150 τ.μ.

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, όλοι οι ενοικιαστές έθεσαν ως βασικά κριτήρια την ανακαίνιση του ακινήτου, την ύπαρξη ασανσέρ, καθώς και το ακίνητο να μην είναι επιπλωμένο. Το 75% των ενοικιαστών εξέφρασε την επιθυμία για κατοικίες που προσφέρουν θέρμανση με φυσικό αέριο, νέα κουφώματα αλουμινίου και διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

Οι προτιμήσεις αυτές σχετίζονται με την ανάγκη για χαμηλότερα έξοδα θέρμανσης, αλλά και άνεση στην καθημερινότητα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι για τους μισούς η εγγύτητα του ακινήτου σε μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Όπως είναι αναμενόμενο παρατηρείται ότι σχεδόν το 90% των ενοικιαστών προτίμησε ακίνητα που είναι 20 ετών και άνω σε όλες τις περιοχές της πόλης. Αυτή η τάση δείχνει μια σαφή προτίμηση προς τις πιο παλιές κατοικίες, πιθανόν λόγω της γενικότερης αντίληψης ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής, μεγαλύτερους χώρους και περισσότερες ανέσεις, που έχουν διατηρηθεί ή ανακαινιστεί.

Αντίθετα, οι ενοικιάσεις νεόδμητων ακινήτων, δηλαδή εκείνων που είναι έως 5 ετών, καταγράφηκαν κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης. Σε περιοχές όπως ο Αγ. Ιωάννης, η Θέρμη και η Πυλαία η ζήτηση για νέα ακίνητα είναι πιο έντονη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανάπτυξη υποδομών, η βελτίωση των συγκοινωνιών και η αύξηση των υπηρεσιών στην περιοχή, οι οποίες προσελκύουν νέους ενοικιαστές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα. Στην περιοχή 40 εκκλησιές, η μέση τιμή ενοικίου είναι 7,50 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Χαριλάου με 7,60 ευρώ/τ.μ., και το Φάληρο με 7,80 ευρώ/τ.μ. Στην Τριανδρία και την Τούμπα οι τιμές κυμαίνονται στα 8 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Ντεπώ είναι ελαφρώς υψηλότερες, στα 8,30 ευρώ/τ.μ.

Στον ευρύτερο Δήμο Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή ενοικίου φτάνει τα 9,20 ευρώ/τ.μ. Η Άνω Πόλη διατηρεί τιμή στα 9 ευρώ/τ.μ., ενώ η Νέα Παραλία αγγίζει τα 10 ευρώ/τ.μ. και το ιστορικό κέντρο τα 10,90 ευρώ/τ.μ. Τέλος, η παλιά παραλία είναι η ακριβότερη περιοχή με τιμή 14,80 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές ενοικίων σε περιοχές εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις.

Η Σταυρούπολη είναι η φθηνότερη περιοχή, με μέση τιμή 4,80 ευρώ/τ.μ., ενώ το Κορδελιό ακολουθεί με 5 ευρώ/τ.μ. Στην Ηλιούπολη και το Ωραιόκαστρο, οι τιμές κυμαίνονται στα 5,50 ευρώ/τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους ανέρχονται στα 5,80 ευρώ/τ.μ. Η Πολίχνη έχει τιμή 5,90 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Ευκαρπία οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες, στα 6 ευρώ/τ.μ. Ο Εύοσμος έχει μέση τιμή 6,20 ευρώ/τ.μ., ενώ η Νεάπολη αγγίζει τα 6,40 ευρώ/τ.μ., παραμένοντας η ακριβότερη περιοχή σε αυτές τις ζώνες.

To άρθρο Ακίνητα: Στροφή σε μικρότερα διαμερίσματα κάνουν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-19 07:56:00

Back to top button