Κόσμος

Τι απαντά η Χαμάς στο Ισραήλ μετά την εξόντωση του Σινουάρ

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς όσο ζούσε ο Γιαχία Σινουάρ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή τον θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά το πλήγμα των Ισραηλινών στο κρησφύγετό του στη Γάζα, ανακοινώνοντας ότι «σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την Παλαιστίνη, με το κεφάλι ψηλά».

«Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού Γιαχία Σινουάρ» δήλωσε ο αλ-Χάγια σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Al Jazeera. Ο θάνατος του αρχιτέκτονα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου απλώς θα «ενδυναμώσει» την τρομοκρατική οργάνωση και την «αντίστασή» της, σύμφωνα με τον ίδιο.

Προσθέτει επίσης ότι οι 101 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα δεν θα απελευθερωθούν έως ότου «σταματήσει η επιθετικότητα» και οι ισραηλινές δυνάμεις αποσυρθούν από τη Γάζα.

«Η Χαμάς θα συνεχίσει (τον αγώνα) μέχρι την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους σε όλο το παλαιστινιακό έδαφος, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» διαβεβαίωσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την εξόντωση του Σινουάρ έπειτα από ανταλλαγή πυρών στη Ράφα την Τετάρτη, ένα 24ωρο νωρίτερα. «Οι δυνάμεις εντόπισαν τρεις τρομοκράτες που έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. «Ο Σινουάρ έφυγε μόνος του προς ένα από τα κτίρια και οι δυνάμεις μας σάρωσαν την περιοχή με drone» (περισσότερα εδώ).

Ο στρατός παρέλαβε τη σορό τρομοκράτη από το σημείο, διεξήγαγε τεστ DNA, οδοντιατρικές εξετάσεις και άλλες ιατροδικαστικές έρευνες που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.

Είχαν προηγηθεί στοχευμένες επιθέσεις σε σειρά άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς. Ο Σινουάρ ανέλαβε τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 6 Αυγούστου, μετά τη δολοφονία του τότε πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, μετά από πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποσχέθηκε να κλιμακώσει τη μάχη κατά του Ισραήλ, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι «το πνεύμα αντίστασης» θα ενισχυθεί με τον θάνατο του τρομοκράτη και συμμάχου του. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απέτισαν κι εκείνοι φόρο τιμής στον Σινουάρ και έστειλαν το μήνυμα πως «η Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση θα θριαμβεύσουν όποιο κι αν είναι το εύρος των θυσιών».

Στον αντίποδα, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ο θάνατος του Σινουάρ να ανοίξει τον δρόμο για εκεχειρία στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 17:58:00

Back to top button