Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Αφαντος επί τρία χρόνια ο φυγάς πατέρας με τα τρία παιδιά

Είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Νέα Ζηλανδία εδώ και τρία χρόνια. Η κοινή γνώμη της χώρας αναρωτιέται πού βρίσκεται ο φυγάς Τομ Φίλιπς με τα τρία παιδιά του και γιατί, μετά από τρεις χειμώνες που έχει περάσει κρυμμένος στην άγρια φύση, δεν έχει συλληφθεί.

Το μικρότερο από τα παιδιά του, η Εμπερ, ήταν πέντε ετών όταν εθεάθη για τελευταία φορά μαζί με τα δύο αδέλφια της, τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, την περασμένη εβδομάδα η οκτάχρονη Εμπερ, ο εννιάχρονος Μάβερικ και η εντεκάχρονη Τζέιντα εθεάθησαν για πρώτη φορά μαζί από τότε που ο πατέρας τους τους οδήγησε μέσα στους πυκνούς θάμνους και στα χωράφια της Μαροκόπα, στην επαρχία του Γουαϊκάτο.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Φίλιπς, που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών, λαμβάνει βοήθεια από πολίτες  για να διαφύγει τη σύλληψη. Οι τέσσερίς τους δεν είχαν καμία επαφή με κόσμο την τελευταία τριετία, αν και ο Φίλιπς έβγαλε τουλάχιστον ένα από τα παιδιά από τους θάμνους τον Μάιο του 2023, όταν φέρεται να διέπραξε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην πόλη Τε Κουιτί, και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όταν φέρεται να επιχείρησε να κλέψει ένα μικρό παντοπωλείο.

Παρότι υπήρξαν πολλές μαρτυρίες στα μέσα του 2023 και ενώ προσφέρεται αμοιβή 74.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στην έρευνα, οι αρχές έχουν χάσει τα ίχνη του. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ερωτήματα για το πώς ο Φίλιπς εξακολουθεί να διαφεύγει και για το αν η αστυνομία δίνει στην υπόθεση την απαιτούμενη προσοχή.

Ουδείς γνωρίζει πώς ακριβώς επιβιώνουν ο Φίλιπς και τα τρία μικρά παιδιά του, αλλά οι αναφερόμενες αγορές ειδών κατασκήνωσης και σπορόφυτων που τους αποδίδονται υποδηλώνουν ότι ζουν από τη γη – είτε σε καλύβες μέσα στους πυκνούς θάμνους της υπαίθρου είτε σε άλλες μορφές αυτοσχέδιων καταφυγίων.

Η Μαροκόπα είναι ένας μικροσκοπικός ανεμοδαρμένος οικισμός στη δυτική ακτή του βορειότερου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Οριοθετείται από δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πυκνών γηγενών θάμνων, γκρεμών, γεωργικών εκτάσεων και ασβεστολιθικών σπηλαίων. Ο Φίλιπς κατάγεται από μια επιφανή οικογένεια και με βαθιές ρίζες στη γεωργία της κοινότητας Μαροκόπα.

Φωτογραφίες των τριών παιδιών του Τομ Φίλιπς πριν την απαγωγή τους από τον πατέρα τους το καλοκαίρι του 2021. Από αριστερά, η Εμπερ, ο Μάβερικ και η Τζέιντα (NZ Police)

Η οικογένειά του κατέχει περισσότερα από 1.200 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην κοινότητα που βρίσκεται πίσω από τη θαμνώδη βλάστηση του νησιού – μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο στο οποίο ο Φίλιπς και τα παιδιά εντοπίστηκαν από κυνηγούς χοίρων την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι λαμβάνει βοήθεια από την οικογένειά του, ενώ η μητέρα του τού έχει απευθύνει έκκληση μέσω των ΜΜΕ να επιστρέψει τα παιδιά στο σπίτι.

Οσοι είναι εξοικειωμένοι με τη θαμνώδη ύπαιθρο της Νέας Ζηλανδίας ισχυρίζονται ότι οι φυγάδες μπορούν να ζήσουν σε αυτήν επ’ αόριστον, καταναλώνοντας βότανα, άγρια ​​καρότα, σπόρους ενδημικών δέντρων ακόμη και κρέας άγριων ζώων– ειδικά αν είναι σε θέση να βρουν προμήθειες και να φτιάξουν ένα καταφύγιο.

Η μητέρα των παιδιών κατηγορεί τον Φίλιπς για κακοποίηση ανηλίκων. Η Κατ Φίλιπς είπε στην εφημερίδα New Zealand Herald ότι ο φυγάς χρησιμοποιεί τα παιδιά τους ως πιόνια. Η αστυνομία ξεκίνησε μια τριήμερη επίγεια και εναέρια έρευνα στη Μαροκόπα 12 ώρες μετά την πιο πρόσφατη μαρτυρία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το κοινό εμφανίζεται διχασμένο ως προς τις επιλογές των Αρχών για τη σύλληψη του Φίλιπς. Κάποιοι ζητούν τη συνδρομή του στρατού, ισχυριζόμενοι ότι οι φυγάδες θα μπορούσαν να βρεθούν μέσα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η αναζήτηση του Φίλιπς στις θαμνώδεις εκτάσεις της Νέας Ζηλανδίας μέσα στη νύχτα θα αποβεί άκαρπη.

Ο Φίλιπς πήρε για πρώτη φορά τα παιδιά τον Σεπτέμβριο του 2021 και χάθηκε μέσα στη θαμνώδη ύπαιθρο της Μαροκόπα. Τότε είχε γίνει μεγάλης κλίμακας έρευνα, εν μέσω φόβων ότι αυτός και τα παιδιά ήταν νεκροί. Οταν εμφανίστηκε μαζί με τα παιδιά 18 ημέρες αργότερα, του απαγγέλθηκε μία ακόμη κατηγορία, για πρόκληση άσκοπης σπατάλης αστυνομικών πόρων.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, ξαναπήρε τα παιδιά και εξαφανίστηκε. Από τότε έχει κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία, σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών και παράνομη οπλοκατοχή. Ωστόσο ο φυγάς έχει και υποστηρικτές –τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην κοινότητα της Μαροκόπα– οι οποίοι κάνουν εκκλήσεις στις Αρχές να σταματήσουν το κυνηγητό του, ισχυριζόμενοι ότι ο Φίλιπς προσφέρει στα παιδιά του φυσική και υγιή ανατροφή.

Αλλά για την Κατ, τη μητέρα των τριών παιδιών, ο Φίλιπς θα πρέπει να εντοπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. «Ανησυχώ για την υγεία των παιδιών μου» δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας. «Φοβάμαι ότι θα υποφέρουν για όλη τους τη ζωή από αυτό που τους συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 15:00:00

Back to top button