Κόσμος

Δραματική έκκληση μητέρας ομήρου σε Νετανιάχου μετά την εξόντωση του Σινουάρ: «Μην τους θάψεις»

Αυξάνονται οι φόβοι στη Μέση Ανατολή για τεράστιες επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει στον πόλεμο στη Γάζα η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς και αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό των έντονων ανησυχιών είναι το γεγονός πως μετά το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα, η Χαμάς παραμένει ακέφαλη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για τους αιχμαλώτους στην πολιορκημένη περιοχή, όπως αποκάλυψε στο CNΝ πρώην διαπραγματευτής ομήρων. 

Ο Γκέρσον Μπάσκιν χαρακτηρίζει χαώδη την κατάσταση που επικρατεί στην Χαμάς, εκτιμώντας πως «το χάος τόσο στη Γάζα όσο και στην εξόριστη ηγεσία (σσ της οργάνωσης) μπορεί να οδηγήσει σε μία φρικτή κατάσταση, όπου τα άτομα που κρατούν ομήρους θα μπορούσαν να αποφασίσουν να τους εκτελέσουν».

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ιεραρχία σήμερα στη Γάζα και η πειθαρχία θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει».

Με τον ανώτατο ηγέτη της Χαμάς νεκρό, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας με την εξόριστη ηγεσία της ομάδας που εδρεύει κυρίως στη Ντόχα του Κατάρ, διευκρίνισε.

Ωστόσο, ο ίδιος έθεσε ένα μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι, που να είναι εφικτή και να εγγυάται ότι όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν και ότι η κυβέρνηση στη Γάζα την επομένη του πολέμου δεν θα είναι πλέον η Χαμάς; Εάν αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να διασφαλιστούν στη συμφωνία, τότε το Ισραήλ μπορεί να αποσυρθεί από τη Γάζα», είπε.

Δραματικές εκκλήσεις συγγενών ομήρων

Στο Τελ Αβίβ οι οικογένειες των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα – το Ισραήλ λέει ότι οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι ήδη νεκροί – συγκεντρώθηκαν στην πλατεία στην οποία συγκεντρώνονται εδώ και ένα χρόνο, προτρέποντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν οι άνθρωποί τους στην πατρίδα τους.

Η Einav Zangauker, μητέρα του ομήρου Matan Zangauker απηύθυνε δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καλώντας τον παρουσιάσει μία συμφωνία. 

«Νετανιάχου, μην θάψεις τους ομήρους. Βγες τώρα στους διαμεσολαβητές και στο κοινό και παρουσίασε μία νέα ισραηλινή πρωτοβουλία».

«Για τον Matan μου και τους υπόλοιπους ομήρους στις σήραγγες, ο χρόνος έχει τελειώσει. Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Τώρα φέρτε μία συμφωνία! Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή και δεν σηκωθεί τώρα για να παρουσιάσει μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία – ακόμη και σε βάρος του τερματισμού του πολέμου – σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους σε μια προσπάθεια να παρατείνει τον πόλεμο και να οχυρώσει την ηγεμονία του. «Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι», είπε.

 

 

To άρθρο Δραματική έκκληση μητέρας ομήρου σε Νετανιάχου μετά την εξόντωση του Σινουάρ: «Μην τους θάψεις» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 12:57:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button