Οικονομία

Στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή

Στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου εισέρχεται τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή, που θα σημάνει τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου logistics park στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου 2024 κατατέθηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπου ως υποψήφιοι επενδυτές εμφανίστηκαν η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ, η Goldair Cargo, η Ορφέας Βεϊνόγλου, η FINCOP INFRASTRUCTURE LTD και η κοινοπραξία ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ -CALL CENTER ΕΛΛΑΣ -ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ- ΛΕΒΑΝΤΕ ΕΞΠΡΕΣΣ – PLANNING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «Π.ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που ωρίμασε και ολοκλήρωσε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ αφορά σε 35ετή Παραχώρηση και ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και ασφαλώς τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής.

Στον βασικό του σχεδιασμό ο διαγωνισμός αφορά στην αξιοποίηση 412 στρεμμάτων από τον παραχωρησιούχο επενδυτή, όπου τελικός δικαιούχος θα είναι ο Δήμος Φυλής. Πέρα από την μετεγκατάσταση των 400 περίπου μεταφορικών εταιρειών από την Ελαιώνα, στην έκταση της Φυλής δύνανται να δημιουργηθούν επίσης μεγάλες νέες αποθήκες και υποδομές που θα εξυπηρετήσουν ένα ευρύτερο hub διαμεταφορών. Προβλέπεται ακόμη και η δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση των οδηγών και των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι για τη μετεγκατάσταση έχουν εξασφαλιστεί πόροι συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως κίνητρο προς τις εγκαταστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Πάρκο της Φυλής.

Ο προϋπολογισμός της αρχικής επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων, χωρίς βεβαίως να υπολογίζεται το ύψος της τελικής σύμβασης Παραχώρησης αλλά και της επενδυτικής μόχλευσης που μπορεί να σηκώσει το project, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 1 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του έργου.

Ένα βήμα πιο πίσω βρίσκεται ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προκηρύχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μετατέθηκε από τις 15 Οκτωβρίου για τις 15 Νοεμβρίου, ενώ και αυτός ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις, δηλαδή υποβολή ενδιαφέροντος, εξέταση φακέλων και σε επόμενο χρόνο η έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη φάση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός ωρίμασε και διενεργείται και πάλι από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της ΓΑΙΟΣΕ που είναι η ιδιοκτήτρια της έκτασης. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τριάντα (30) έτη κατ’ ελάχιστο και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 260 εκατ. ευρώ. Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και της παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα περιληφθούν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 08:21:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button