Ελλάδα

Πέθανε η δημοσιογράφος Χαρά Κιοσσέ, ιστορικό στέλεχος του ΔΟΛ

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η Χαρά Κιοσσέ, δημοσιογράφος, συγγραφέας, στενή συνεργάτις και φίλη του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη.

H Xαρά Κιοσσέ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 1934. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων-Pierce College και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Οικονομικών στο Pittman’s School of Economics του Λονδίνου.

Επί πέντε χρόνια εργάστηκε στο οικονομικό τμήμα των Διεθνών Αερογραμμών Αθηνών.

Γυναίκα με έντονο ταμπεραμέντο, εντάχθηκε στον χώρο της δημοσιογραφίας, και ειδικότερα στο δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας «Το Βήμα», το 1958. Δεν άργησε να ξεχωρίσει, στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα κυρίως αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης.

H Xαρά Κιοσσέ με τον Χρήστο Λαμπράκη. Η ίδια στάθηκε αφανής αρωγός στο όραμά του για τη δημιουργία και λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μεταξύ 1967-1970 υπήρξε διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού «Μόδα».

Μέσα από τα κείμενα, τα άρθρα και το ρεπορτάζ της, κυρίως στο «Βήμα» αλλά και σε άλλα έντυπα του ΔΟΛ επί περίπου 50 χρόνια, η Χαρά Κιοσσέ ανέδειξε τις ιδιαίτερες πλευρές ενός τομέα τόσο σημαντικού για την Ελλάδα. Ανασκαφές, μουσεία, επιστροφή αρχαιοτήτων, διάσωση χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία, θεματικές εκθέσεις, είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε μέσα από το ρεπορτάζ και τον γραπτό λόγο.

Παράλληλα, ως στενή συνεργάτις του Χρήστου Λαμπράκη, στάθηκε αφανής αρωγός στο όραμά του για τη δημιουργία και λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ανήκε στον κλειστό και έμπιστο κύκλο των φίλων του εκδότη, των οποίων τη γνώμη εκείνος υπολόγιζε. Αλλωστε ήταν γνωστή η σχέση της με την οικογένεια Λαμπράκη και η μακρόχρονη φιλία της με την αδελφή του, Λένα Σαββίδη.

Αστικής καταγωγής, η Χαρά Κιοσσέ, ήξερε πως εκτιμώντας και θαυμάζοντας το παλιό, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα το μοντέρνο – και η ίδια υπήρξε πάντα μια σύγχρονη γυναίκα.

Η αποχαιρετιστήρια τελετή για την Χαρά Κιοσσέ θα γίνει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 11:30 στην Αίθουσα Τελετών του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει, στις 16:00, η αποτέφρωση στο Κρεματόριο Ριτσώνας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 19:36:00

Back to top button