Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Από ιδιώτη ο έλεγχος των παιδικών χαρών λέει ο δήμος μετά τον τραυματισμό νηπίου

Διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες τραυματισμού νηπίου σε παιδική χαρά της πόλης, την Τρίτη 15 Οκτώβρη,  δίνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά είχε ελεγχθεί για την καταλληλότητά της από ιδιωτικό συνεργείο, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι το νήπιο τραυματίστηκε όταν καταπλακώθηκε από την πόρτα της παιδικής χαράς. «Από τον μετέπειτα του περιστατικού έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η φθορά στην πόρτα της εισόδου δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά σε βανδαλισμούς», αναφέρει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Η δημοτική Αρχή στνην ανακοίνωσή της εκφράζει «τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση» του παιδιού «…κατανοώντας απόλυτα την ανησυχία και την αγωνία» της οικογένειας με την οποία όπως σημειώνεται έχει επικοινωνήσει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες του ατυχήματος βάσει των στοιχείων των προγραμματισμένων και υλοποιημένων ελέγχων της συγκεκριμένης παιδικής χαράς.

«…Με αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, αλλά και στο πλαίσιο της διαρκούς και ανοιχτής επικοινωνίας που διατηρεί με τους δημότες του», ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διευκρινίζει τα εξής:

«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με την εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ελληνικής Νομοθεσίας 19/2020 τεχνική μελέτη και τη συνακόλουθη σύμβαση έργου, η οποία είναι σε εξέλιξη, έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή παλιών και την εγκατάσταση νέων, συνολικά 83 πιστοποιημένων παιδικών χαρών, σε όλη την επικράτειά του, με στόχο την ασφαλή και άνετη χρήση τους από τα παιδιά και τις οικογένειές τους, λαμβάνοντας την πολιτική απόφαση να κάνει όλες τις παιδικές χαρές καινούριες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι παιδικές χαρές υπόκεινται σε οπτικό έλεγχο από συνεργεία του Δήμου την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, για να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους. Ωστόσο, καθώς έγινε αντιληπτό ότι ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών απαιτεί εξειδικευμένο και ειδικά πιστοποιημένο έλεγχο καθώς όλες οι παιδικές χαρές πιστοποιούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε., είχε ήδη αποφασιστεί, πριν το ατυχές περιστατικό τραυματισμού του νηπίου, η διαδικασία ανάθεσης του έργου ελέγχου και συντήρησης σε εξειδικευμένο πιστοποιημένο συνεργείο, έναντι του ποσού των 37.000Euro για το προσεχές εξάμηνο 2024-2025.

Βάσει του προγραμματισμένου ελέγχου, η συγκεκριμένη παιδική χαρά είχε ελεγχθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, δηλαδή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το περιστατικό. Από τον μετέπειτα του περιστατικού έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η φθορά στην πόρτα της εισόδου δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά σε βανδαλισμούς.

Όσον αφορά στο ζήτημα της εγκατάστασης των θυρών εισόδου, σας ενημερώνουμε ότι από τα αρχικά στάδια κατασκευής του έργου ανακατασκευής των παιδικών χαρών του Δήμου , διαπιστώθηκε από την τεχνική υπηρεσία ότι η ύπαρξη δύο μεντεσέδων με βίδες ανά θύρα δεν ήταν αρκετή και για λόγους πρόσθετης ασφάλειας, αποφασίστηκε η τοποθέτηση τριών μεντεσέδων ανά θύρα, με συγκόλληση. Η τυχόν ύπαρξη επιφανειακής οξείδωσης στο σημείο της συγκόλλησης δεν μειώνει την αντοχή της κατασκευής.

Τέλος, ελέγχοντας το αρχείο της Γραμμής Δημότη, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αιτήματα ή παράπονα για την εν λόγω παιδική χαρά. Ειδικότερα, είναι καταγεγραμμένα από την έναρξη λειτουργίας της ειδικής αυτής τηλεφωνικής γραμμής (από 27.06.2022 μέχρι και σήμερα) 63 αιτήματα για όλες τις παιδικές χαρές, και κανένα αίτημα που καταγράφηκε από τις 02.09.2024 μέχρι και σήμερα δεν αφορά τη συγκεκριμένη παιδική χαρά…».

Στην εν λόγω ανακοίνωση η δημοτική Αρχή σημειώνει επίσης ότι η ασφάλεια των παιδικών χαρών είναι κοινή ευθύνη καλώντας τους δημότες να ενημερώνουν άμεσα για οποιαδήποτε φθορά ή ζήτημα παρατηρηθεί τη Γραμμή Δημότη 25510 22222, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00 προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νήπιο το οποίο εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λάβει εξιτήριο έως αύριο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 17:12:00

Back to top button