Ελλάδα

Αγόριανη: Η πανέμορφη εναλλακτική της Αράχωβας, στην αγκαλιά του Παρνασσού

Η Αγόριανη του νομού Φωκίδας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού και θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, καθώς και μια εναλλακτική φθινοπωρινή απόδραση της Αράχωβας. 

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού απέχει 22 χλμ. από την Αγόριανη, ενώ η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 30 λεπτά με αυτοκίνητο.

Κατά την περίοδο του χειμώνα, η Αγόριανη ντύνεται στα λευκά, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού που περιστοιχίζονται από πλατάνια, κερασιές και έλατα, θα βρεθείτε στην κεντρική πλατεία της Αγόριανης με τις περίφημες βρύσες.

Στο σημείο, υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα.

Από την πλατεία του χωριού, μπορείτε να διασχίσετε το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο φυσικό αξιοθέατο της περιοχής, τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Αγόριανης, που δημιουργεί ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Συνεχίζοντας τον περίπατο σας, και σε απόσταση ελάχιστων λεπτών από την πλατεία του χωριού, θα συναντήστε το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων (19ο αιώνα), που είναι χτισμένο πάνω σε πηγή, τα νερά της οποίας αναβλύζουν από 7 κρήνες, στο πίσω μέρος του ναού. Οι ντόπιοι τις αποκαλούν και 7 πηγές.

Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία του χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο Επταλόφου για να γνωρίσετε καλύτερα τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Κατηφορίζοντας από την πλατεία προς το Λαογραφικό Μουσείο, θα συναντήσετε τον δεύτερο καταρράκτη του χωριού. Στο σημείο υπάρχει παγκάκι, πέτρινη βρύση και ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι.

Περιστοιχισμένη από πυκνή βλάστηση βρίσκεται και η πηγή Βασιλική. Σύμφωνα με τους ντόπιους, από εκεί αναβλύζει χωνευτικό νερό. Η διαδρομή είναι ιδανική για περίπατο από την πλατεία του χωριού και χαλάρωση κάτω από τα πλατάνια.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο του χωριού είναι η πηγή Μάνα. Η ειδυλλιακή διαδρομή ξεκινά από την μικρή πάνω πλατεία της Αγόριανης. Ακολουθώντας τη ροή του νερού που καταλήγει στον καταρράκτη θα φτάσετε στην πηγή όπου το νερό αναβλύζει από τα έγκατα της γης.

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην Αγόριανη 

Με πίστες συνολικού μήκους 36χλμ στις περιοχές Κελάρια και Φτερόλακκα, ο Παρνασσός αποτελεί το μεγαλύτερο και αρτιότερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Αγόριανη αποτελεί μια ιδανική επιλογή.Το μονοπάτι Ε4 είναι η πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή του Παρνασσού. Καλά σηματοδοτημένη, η διαδρομή συνδέει τους Δελφούς με την Αγόριανη διασχίζοντας τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού.

Αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με την Αρχαία Λίλαια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, 3χλμ από την Αγόριανη, θα συναντήσετε το πανέμορφο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Η τοποθεσία είναι ιδανική και για οικογένειες, αφού ενδείκνυται για πικ νικ. Το δεύτερο πιο γνωστό μονοπάτι της περιοχής είναι το 22, που ενώνει την Αγόριανη με την Πολύδροσο.

Παράλληλα, στην Αγόριανη, υπάρχει και η δυνατότητα για ορεινή ποδηλασία μέσα στο πυκνό δάσος.

Αφού επισκεφθείτε την περιοχή, δεν θα πρέπει να αμελήσετε να δοκιμάστε τις περίφημες πίτες με σπιτικό φύλλο, καθώς και διάφορες παραδοσιακές ρουμελιώτικες συνταγές.

Πώς θα φθάσετε στην Αγόριανη

Η Αγόριανη απέχει 188 χλμ από την Αθήνα, δηλαδή, σε περίπου 2,5 ώρες μπορείτε να βρεθείτε στην περιοχή, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας μέχρι την έξοδο για Κάστρο.

Στη συνέχεια, οδηγείτε με κατεύθυνση τη Λιβαδειά περνάτε από Αράχωβα, Λιβάδι και καταλήγετε στην Αγόριανη. Εναλλακτικά στην έξοδο για Κάστρο μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή για Τιθορέα, Αμφίκλεια, Πολύδροσο και να φτάσετε στην Αγόριανη.

To άρθρο Αγόριανη: Η πανέμορφη εναλλακτική της Αράχωβας, στην αγκαλιά του Παρνασσού δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 07:01:00

Back to top button