Κόσμος

Πυρά ΗΠΑ σε Ισραήλ: Να λογοδοτήσει για τους αμάχους που χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα

«Απίστευτα ανησυχητικές» χαρακτήρισαν την Τετάρτη (16.10.24) οι ΗΠΑ τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως ανθρώπινη ασπίδα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μονάδες του στρατού του Ισραήλ που αναπτύχθηκαν σε πέντε πόλεις του παλαιστινιακού εδάφους στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάγκασαν αμάχους να πραγματοποιήσουν εργασίες, όπως έρευνα για εντοπισμό εκρηκτικών ή ανίχνευση μέσα στις σήραγγες της Χαμάς, με στόχο την προστασία των στρατιωτών.

«Εάν τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι ακριβή, είναι εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες. Αυτό θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση όχι μόνο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αλλά και του κώδικα συμπεριφοράς του ίδιου του ισραηλινού στρατού», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος μίλησε για έρευνα που είναι σε εξέλιξη στις τάξεις του ισραηλινού στρατού.

«Ακόμα κι αν γίνει έρευνα, εάν διαπιστώσουν παραβιάσεις, οι άνθρωποι πρέπει να λογοδοτήσουν, και αυτοί πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα επαναληφθούν», τόνισε.

Η New York Times επικαλείται συγκεκριμένα έναν έφηβο, τότε 17 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες τον είχαν αναγκάσει να περπατήσει ενώ φορούσε χειροπέδες μπροστά τους για να ψάξει για εκρηκτικά, πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να απαγγελθεί καμιά κατηγορία σε βάρος του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα και τη μεταχείριση των αμάχων από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρησή του πριν από έναν χρόνο σε απάντηση για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς.

Οι δηλώσεις αυτές σπάνια έχουν κάποιες συνέπειες, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πάγωσε» ένα φορτίο από τα όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατηγορούν από την πλευρά τους τη Χαμάς, ότι χρησιμοποίησε τους αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινη ασπίδα.

Επικοινωνία Όστιν – Γκάλαντ

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά το αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Ο Λόιντ Όστιν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

To άρθρο Πυρά ΗΠΑ σε Ισραήλ: Να λογοδοτήσει για τους αμάχους που χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 06:24:00

Back to top button