Κόσμος

Ζελένσκι: Ετσι θα νικήσουμε τους Ρώσους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε την Τετάρτη, στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Καθώς οι ρώσοι στρατιώτες ανακαταλαμβάνουν τα εδάφη τους στο Κουρσκ και προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ πλησιάζει ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση, ο Ζελένσκι παρουσίασε στους βουλευτές τα πέντε κύρια σημεία του σχεδίου του, τα οποία, όπως είπε, εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πρώτον, η άνευ όρων πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεύτερον, η διαρκής υποστήριξη των συμμάχων με όπλα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη», είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το τέταρτο σημείο του σχεδίου, είπε, προβλέπει έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις και το πέμπτο, υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του ουκρανικού στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.

Βουλευτές, η ηγεσία του στρατού και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παρακολούθησαν στο Κοινοβούλιο την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – REUTERS/Andrii Nesterenko
Κρεμλίνο: «Συνέλθετε»

Το Κρεμλίνο απάντησε λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει με λεπτομέρειες το σχέδιο του Ζελένσκι, και πρόσθεσε ότι το Κίεβο «πρέπει να συνέλθει και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί».

Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ενώ «θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό».

Ζελένσκι: Να μείνουμε ενωμένοι

Στην ομιλία του, ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Επειτα από 2,5 χρόνια ενός οδυνηρού πολέμου, ο Ζελένσκι επιδίωξε με την ομιλία του να πείσει την εξαντλημένη κοινή γνώμη στην Ουκρανία ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι Ουκρανοί να παραμείνουν ενωμένοι καθώς οι πολεμικές προκλήσεις συσσωρεύονται.

«Πετύχαμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, παρακαλώ μην χάσετε τη ενότητα», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει πάγωμα (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε ενώπιον των βουλευτών.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του «να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο».

Ο ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου «να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για «τον εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας «τον συνασπισμό των εγκληματιών».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 17:03:00

Back to top button