Κόσμος

Γκραν μέτρ του σκακιού αποβλήθηκε από διαγωνισμό επειδή φέρεται να χρησιμοποίησε το κινητό του

Ρουμάνος γκραν μέτρ του σκακιού εκδιώχθηκε από διαγωνισμό ύστερα από κατηγορίες ότι έκανε χρήση τηλεφώνου κατά της διάρκεια παιχνιδιού.

Αυτό έκαναν γνωστό οι διοργανωτές την Δευτέρα, όπως αναφέρει το CNNi σε άρθρο του την Τετάρτη (16/10).

Ο Κίριλ Σεβτσένκο που βρίσκεται στην 69η κατάταξη στην παγκόμια κατάσταση σκακιστών αγωνιζόταν στoν ισπανικό θύλακα της Μελίγια στην Αφρική όταν έλαβε χώρα η φερόμενη προσπάθεια να κλέψει.

Στη συνέχεια, οι ισοπαλίες του στους δύο πρώτους γύρους της διοργάνωσης για την ομάδα Silla – Integrant Collectius μετατράπηκαν σε ήττες.

Σε ανακοίνωσή της, η Ισπανική Σκακιστική Ομοσπονδία (FEDA) προσδιόρισε ως αιτία της αποβολής του Σεβτσέντκο «τη χρήση κινητών συσκευών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των αγώνων του».

«Η FEDA διατηρεί τη σταθερή της δέσμευση κατά της εξαπάτησης στο σκάκι, ενεργώντας με τον πιο αυστηρό τρόπο σε κάθε περίπτωση που εντοπίζεται. Λυπούμαστε βαθύτατα που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα … Θέλουμε επίσης να δηλώσουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτή η ατομική συμπεριφορά δεν έχει καμία σχέση με την άψογη απόδοση του Ομίλου του και των υπόλοιπων μελών της ομάδας του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Chess.com, ο Shevchenko κίνησε υποψίες όταν άρχισε να περνάει μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τη σκακιέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων γύρων του τουρνουά. Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής διαιτητή Όσκαρ Μπροήνο ντε Πράντο Ροντρίγκεζ μια κινητή συσκευή βρέθηκε αργότερα σε ένα θάλαμο τουαλέτας, μαζί με ένα σημείωμα με γραφή παρόμοια με τον γραφικό χαρακτήρα του 22χρονου, ανέφερε το Chess.com.

Από την πλευρά της η Ρουμανική Σκακιστική Ομοσπονδία ανέφερε την Τρίτη (15/10) σε ανακοίνωσή της ότι περιμένει «αδιάσειστα στοιχεία» προτού βγάλει συμπέρασμα σχετικά με τους ισχυρισμούς, λέγοντας μάλιστα ότι έχει «μηδενική ανοχή στις παραβιάσεις των κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι».

«Περιμένουμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και θα μελετήσουμε προσεκτικά τα συνοδευτικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο αναφορές στον Τύπο και υποτιθέμενους μάρτυρες, αλλά καμία επίσημη ανακοίνωση» σημείωσε.

«Μέχρι τότε, είμαστε στο πλευρό του σκακιστή μας, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του. Θα τον υποστηρίξουμε όπως υποστηρίζουμε όλους τους σκακιστές μας, μέσα στα πλαίσια των κανονισμών που ισχύουν. Αν έρθουν στο φως περαιτέρω πληροφορίες, θα αποφασίσουμε εντός της Ομοσπονδίας τα επόμενα βήματά μας» υπογράμμισε.

Ο Σεβτσένκο αγωνιζόταν στο παρελθόν για την Ουκρανία πριν αλλάξει πίστη στη Ρουμανία. Κέρδισε τον τίτλο του γκρανμάστερ το 2017 και έφτασε στην καλύτερη κατάταξη της καριέρας του στο Νο. 39 στον κόσμο πέρυσι.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 13:23:00

Back to top button