Κόσμος

Λίβανος: Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κατακλύζουν τη Βηρυτό

Η άφιξη δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο λόγω των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, έχει φέρει την πόλη της Βηρυτού και τις υποδομές της στα όριά της.

Οι δρόμοι ήταν ήδη γεμάτοι λακκούβες, η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκούσε και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν υπό κατάρρευση «Προηγουμένως υπήρχαν προβλήματα στην κυκλοφορία», όμως σήμερα «η Βηρυτός έχει γίνει ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης», δήλωσε ο Τζαμάλ Αντάντα, οδηγός ταξί στο επάγγελμα που κυκλοφορεί εδώ και 25 χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι δρόμοι της Βηρυτού, όπου ζουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, συχνά βυθίζονται στο σκοτάδι τη νύκτα λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια και πάντα αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της αυξημένης κίνησης.

Ο Φάντι Μπαγντάντι, της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων του κυβερνείου της Βηρυτού, ανέφερε ότι κάποιες φορές τα ασθενοφόρα και οι διασώστες, βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στους δρόμους ή δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω των πολλών σταθμευμένων αυτοκινήτων που ανήκουν σε εκτοπισμένους κι έχουν κυριολεκτικά φράξει τους δρόμους της πόλης.

Στον δήμο της Βηρυτού, που έχει χρεοκοπήσει εδώ και πέντε χρόνια, «οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση», τόνισε ο Μπαγντάντι.

Η υπηρεσία του έχει καταγράψει 55.000 εκτοπισμένους που ζουν σε 169 κέντρα, τα οποία πλέον είναι γεμάτα, και περίπου άλλους 200.000 που μένουν μαζί με συγγενείς τους ή ενοικιάζουν σπίτι.

Όλοι αυτοί «έχουν ανάγκη νερό, παράγουν σκουπίδια και χρησιμοποιούν το αποχετευτικό σύστημα».

Στα πεζοδρόμια οι κάδοι των απορριμμάτων είναι γεμάτοι και «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποσότητα των απορριμμάτων που αυξάνεται», σημείωσε ο Ουαλίντ Μπου Σάαντ, επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Βηρυτού, της RAMCO.

«Τα φορτηγά μας δεν μπορούν πια να εισέλθουν» σε κάποιους δρόμους που είναι κλειστοί «λόγω των οχημάτων που είναι σταθμευμένα άναρχα», εξήγησε. Κατά συνέπεια οι υπάλληλοι της εταιρείας του αναγκάζονται να συλλέξουν τα απορρίμματα με τα πόδια «κάτι που παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο».

Το νερό – είτε μέσω υδροφόρων είτε το εμφιαλωμένο – έχει επίσης αναχθεί σε ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, καθώς στη Βηρυτό δεν έχουν σε όλα τα σπίτια τρεχούμενο νερό.

Κάποιοι εκτοπισμένοι  διαμένουν σε εγκαταλειμμένα κτίρια, στα οποία έχει διακοπεί η υδροδότηση, ενώ δεν είναι συνδεδεμένα και με το σύστημα αποχέτευσης, υπογράμμισε ο Ναντίμ Φαραζάλα, υπεύθυνος αειφόρου ανάπτυξης στο αμερικανολιβανέζικο πανεπιστήμιο.

Η Unicef, παρέχει κάποιες ποσότητες νερού σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων του Λιβάνου, συγκεκριμένα «172.500 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και 2,2 εκατ. λίτρα μέσω υδροφόρων».

Ο Φουάντ ελ Σεμελάουι, που διανέμει νερό στη Βηρυτό, δήλωσε ότι οι παραδόσεις του αρχικά «εικοσαπλασιάστηκαν και πλέον έχουν αυξηθεί κατά 30 φορές». Κυρίως παραδίδει νερό σε σχολεία όπου διαμένουν εκτοπισμένοι ή σε άλλα ανοικτά κέντρα όπου έχουν καταφύγει οι Λιβανέζοι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Εξάλλου ο Φαραζάλα επεσήμανε ότι από τη μία πλευρά «η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη», όμως από την άλλη «το επίπεδο του διαθέσιμου νερού είναι πολύ χαμηλό», διότι η βροχή είναι σπάνια την περίοδο του καλοκαιριού και τα αποθέματα που υπάρχουν δεν αρκούν.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 13:56:00

Back to top button