Κόσμος

Ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ – «Όχι» από Νετανιάχου σε μονομερή εκεχειρία

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα, Τετάρτη (16.10.24) το πρωί είχαν στόχο υπόγεια αποθήκη της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ένα σύννεφο καπνού. Λίγο νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ να απομακρυνθούν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ.

«Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν «κάποιου είδους εγγυήσεις» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Η προηγούμενη φορά που η Βηρυτός είχε γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πηγές στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως επέζησε.

Κάποιες δυτικές χώρες πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν την αποστολή νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

«Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μία διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

«Μετά τη δολοφονία του Νασράλα όλοι έφυγαν»

Με τις διπλωματικές προσπάθειες να βρίσκονται σε τέλμα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι αιχμαλώτισε τρία μέλη της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ για να ανακριθούν.

Λίγες ώρες αργότερα έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την ανάκριση μέλους της Χεζμπολάχ από την ειδική μονάδα πληροφοριών 504, γνωστή ως «Μοσάντ του IDF».

Ο Wadah Kamel Younis συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό σε μία υπόγεια σήραγγα, στον νότιο Λίβανο, μαζί με άλλα δύο μέλη της Χεζμπολάχ και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, προκειμένου να ανακριθεί.

Στα πλάνα φαίνεται ο ίδιος να λέει πως μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, όλοι τράπηκαν σε φυγή και ο ίδιος δεν τους ξαναείδε.

Η Μονάδα 504 είναι γνωστή ως «η Μοσάντ των IDF» και οι δραστηριότητές της είναι γενικά άκρως απόρρητες, με το όνομα ακόμη και του ανώτατου διοικητή της να μην αποκαλύπτεται.

Σε ομιλία του ο δεύτερος στην ιεραρχία του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε χθες ότι «η λύση» για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο είναι «μία εκεχειρία».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα ηττηθεί» από τον ισραηλινό στρατό και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «πόνο» στο Ισραήλ.

«Όπως ο ισραηλινός εχθρός βομβαρδίζει όλο τον Λίβανο, έχουμε το δικαίωμα, ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας, να επιτεθούμε παντού εναντίον του ισραηλινού εχθρού, στο κέντρο, στον βορρά και τον νότο», τόνισε ο Κάσεμ.

Δύο drones εντοπίστηκαν σήμερα νωρίς το πρωί να εισέρχονται στο Ισραήλ από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης στην Άνω Γαλιλαία, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι εξαπέλυσε την περασμένη νύκτα «ομοβροντία πυραύλων» εναντίον της πόλης Σαφέντ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πόλη αυτή στο βόρειο Ισραήλ γίνεται στόχος του σιιτικού κινήματος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτόξευσε πυραύλους και εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού στην Νταλτόν και τη Ντισόν.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον 2.350 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Επιπλέον περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

To άρθρο Ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ – «Όχι» από Νετανιάχου σε μονομερή εκεχειρία δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 09:21:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button